połączenia nie bez znaczenia

Prawdopodobnie nie zdajemy sobie sprawy z tego że niektóre połączenia produktów wpływają na przyswajalność przez organizm witamin. Połączenie nie bez znaczenia sprawiają, że nie wykorzystujemy w pełni wartości cennych substancji odżywczych. Na co warto zwrócić uwagę?

Prawidłowo skomponowana dieta

Racjonalne i zdrowe żywienie polega na dostarczeniu organizmowi całego kompleksu składników. Wśród nich nie może zabraknąć witamin i minerałów, które wspomagają pracę różnych układów. Nie zdajemy siebie sprawę, że nie wszystkie produkty należy ze sobą łączyć. Jedne połączenia są wręcz konieczne dla prawidłowego rozwoju a inne wręcz szkodliwe. Posiadając wiedzę na ten temat, jesteśmy w stanie lepiej zadbać o swoje zdrowie i odpowiednią dawkę witamin. Czego w takim razie nie wolno łączyć? Jak witaminy wpływają na nasze zdrowie bądź problemy z nim związane?

Witamina A i D

Witamina A od razu kojarzy się z wzrokiem. Faktycznie,wspomaga funkcjonowanie siatkówki, dzięki czemu lepiej odbieramy to, co widzimy. Znana witamina to także istotna substancja w temacie skóry. Sucha skóra może świadczyć o jej niedoborze, podobnie jak kurza ślepota czy trądzik. Dostarczyć możemy ją jedząc marchew, szpinak, wątróbkę, dynię czy paprykę. Jednak jej wchłanianie może zaburzyć niedostateczna ilość witaminy D. Przyjmowane leki, głównie sterydy oraz konserwanty obecne w produktach żywnościowych, niekorzystnie wpływają na działanie witaminy A.

Witamina B3 i leki

Witamina B3 oraz inne z tej grupy, dbają o nasz układ nerwowy. W diecie osób żyjących w nadmiernym stresie nie powinno zabraknąć tej witaminy. Ludzki organizm nie magazynuje witaminy B3, więc trzeba ją nieustannie dostarczać, najlepiej z pokarmem. Jak wiemy, z lekami warto być ostrożnym, ponieważ mogą na siebie oddziaływać, skutkując różnymi powikłaniami. Antybiotyki czy tabletki nasenne lub antykoncepcyjne hamują wchłanianie witaminy B3. Z kawą i herbatą nie jest lepiej, więc warto o tym pamiętać.

Witamina B5 i używki

Kolejna witamina kryje się także pod nazwą kwas pantotenowy. Choć jej źródłem jest wiele produktów, wszelka obróbka termiczna powoduje, że ucieka z nich czym prędzej. Nasz organizm wypłukuje ją , a wszystko przez picie kawy, herbaty i alkoholu. Z tabletkami nasennymi nie stanowi udanego połączenia. Bóle brzucha czy kłopoty skórne mogą świadczyć o jej niedoborze, dlatego w zdrowej diecie nie może zabraknąć orzechów, mąki pełnoziarnistej czy pestek słonecznika.

Kwas foliowy i stres

witaminaNie od dziś wiadomo, że stres działa na organizm destrukcyjnie. Wpływa na nasze zdrowie, nie tylko psychiczne, ale również fizyczne. Kwas foliowy, zalecany dla kobiet w ciąży, odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Ale nie służy mu stres. Razem tworzą połączenie, którego należy unikać. Kwasu foliowego warto szukać w brukselce, szpinaku czy soczewicy. Przyjmując kwas foliowy zapomnijmy także o piciu alkoholu i kawy.

Katarzyna Antos