alergia na pomidory

Uczulenie na pomidory, gluten itp., często daje o sobie znać z opóźnieniem. Wiele osób nie łączy wysypki na skórze ze spaghetti zjedzonym dwa dni wcześniej. Osoba, która pragnie na własną rękę ustalić przyczynę alergii pokarmowej, staje przed nie lada wyzwaniem. Sytuację komplikuje zróżnicowana dieta i konsumpcja wysoko przetworzonej żywności. Gdy obiad składa się z sałatki warzywnej i kotleta polanego sosem z torebki, trudno znaleźć winowajcę. Układ immunologiczny, który nieprawidłowo ocenia zagrożenie, może reagować zarówno na pomidora, jak i glutaminian sodu. Osoby, które podejrzewają u siebie alergię pokarmową, powinny zapisać się na wizytę u specjalisty. Lekarz, który dysponuje wiedzą i doświadczeniem, zleci stosowne badania. Wraz z rozwojem alergologii wzrasta czułość i wiarygodność testów.

Alergia na pomidory – objawy

Alergia na pomidora manifestuje się podobnie jak uczulenie na soję. Jeśli układ immunologiczny nie funkcjonuje prawidłowo, może pojawić się pokrzywka, bóle brzucha, nudności i/lub biegunka. Uczulenie na pomidory przybiera zróżnicowany obraz kliniczny. Czasem alergia objawia się tak subtelnie, że chory nie dostrzega niepokojących symptomów. Nie wszyscy jednak mają tyle szczęście, czasem uczulenie utrudnia normalne funkcjonowanie i znacząco obniża jakość życia. Niezależnie od nasilenia objawów alergii nie wolno lekceważyć. Jeśli nie podejmiemy stosownych działań, przebieg choroby może ulec zaostrzeniu.

W literaturze medycznej opisano również wyprysk kontaktowy związany z czwartym mechanizmem Gella i Coombsa. Do niepożądanych reakcji dochodziło wskutek dotykania pomidora, ale bardziej niebezpieczny był kontakt z liśćmi i łodygą rośliny. Ryzyko wystąpienia wyprysku wzrasta u rolników i botaników, którzy z racji wykonywanego zawodu, podwiązują krzaki do podpórek i odrywają zepsute liście.

4 KOMENTARZE

  1. Witam;) ostatnio zauważyłam, że po zjedzeniu pomidorów na rękach wyskakują mi małe białe jakby pryszcze, które strasznie swędzą. Wklejam link http://www.mojealergie.pl/na-czym-polega-leczenie-alergii-pokarmowej/ odnośnie alergii pokarmowej, gdzie piszą o przetwarzaniu żywności. Tak się zastanawiam, czy przez to, że w pomidorach są teraz przeróżne GMO, czy inne hormony to dlatego mam na nie uczulenie? Czy może dlatego, że są sztucznie nawożone, a mój organizm nie akceptuje tych środków? Póki co odkładam na bok moje ulubione pomidory i leczę ręce z tych strasznych wyprysków.

    • Cześć!jadlam pomidory całe swoje życie ale od niedawna pojawiają sie na moim ciele reakcje alergiczne jak wysypka,swędzenie i czasami bawet krosty…jestem w szoku bo od dziecka mogłam jeść wszystko i z zadnym pokarmem nie miałam problemu:/tez sie teraz zastanawiam czy to nie ta cała chemia co jest pakowana w te warzywa wywołuje u mnie te reakcje:/ ostatnio tez kupiłam gotowe kiełki w sklepie i tez sie drapalam jak szalona…

  2. Czy jest możliwość,że chory dostaje uczulenia, tylko kiedy zje świeże pomidory w większej ilości np. pokrojone pomidory z mozarellą (sałatkę), a jak je np. suszone pomidory, to nic mu się nie dzieje?

    • Pomidory mogą uczulać zarówno w postaci surowej jak i po obróbce termicznej, np. w formie zupy czy sosu pomidorowego. Suszone pomidory mogą zawierać przyprawy, które także alergizują. Reakcja na dane formy pokarmów jest indywidualną sprawą każdego organizmu, więc warto skonsultować się z lekarzem. Być może przyczyną uczulenia były inne dodatki do sałatki lub mozarella.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here