Czy można mieć alergię na mąkę
Eva Bronzini z pexels

Niestety, w dzisiejszych czasach o alergie nie jest trudno. Coraz więcej osób boryka się z alergiami pokarmowymi, najczęściej winny jest: gluten, laktoza, białko zwierzęce… Okazuje się jednak, że alergia na gluten a mąkę pszenną to dwie różne rzeczy. Dziś opowiemy, o co dokładnie chodzi z alergią na mąkę.

Czy można być uczulonym na mąkę?

Okazuje się, że jednym z najbardziej uczulających produktów, zaraz po mleku, jest właśnie mąka. Alergie pokarmowe mogą wynikać z czynników środowiskowych, jak i z powodów genetycznych. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że ich organizm nie toleruje produktów zbożowych, bezglutenowe półki w supermarketach z roku na rok powiększają swój asortyment…

Obecnie pszenica, którą znamy, jest silnie zmodyfikowana. Wiele lat temu posiadała tylko 14 chromosomów, dziś ma ich aż 42, a to zaś sprawia, że w pszenicy znajduje się dużo więcej białek glutenu, co powoduje, że ludzki organizm może sobie nie radzić z jej trawieniem i w efekcie wywołuje reakcję alergiczną.

Czym zastąpić mąkę pszenną?

Jeśli okaże się, że jesteś uczulony na gluten lub samą pszenicę, będziesz musiał zrezygnować z tych produktów w swojej diecie. Osoby, które chore są na celiakię, muszą być nawet bardziej ostrożne, nie powinny one przyjmować produktów, które posiadają nawet śladowe ilości glutenu! W przypadku alergii na gluten warto przestawić się na mąki kokosowe, kukurydziane lub ryżowe.

Jeśli zaś mamy pewność, że jesteśmy uczuleni tylko na pszenicę, to zwykłą białą mąkę można zastąpić np. orkiszową. Mąka żytnia jest zdrowsza od pszennej, o czym można przeczytać tutaj: zdrowakrowa.pl/maka-zytnia-czy-pszenna-ktora-lepsza/.

Czym się różni alergia na gluten od alergii na pszenicę?

Okazuje się, że reakcje alergiczne po zjedzeniu produktów zbożowych wcale nie oznaczają uczulenia na gluten! Winowajcą może być inne białko, które jest zawarte w zbożu. Zdarzają się osoby, które są uczulone na pszenicę, a na gluten nie.

Jakie są objawy uczulenia na gluten?

Objawy uczulenia na produkty zbożowe będą silnie związane z układem pokarmowym i tym, jak ciało reaguje po otrzymaniu posiłku. Uczulenie na gluten pojawia się po zjedzeniu produktów spożywczych, które zawierają w sobie pszenicę, żyto, jęczmień lub owies. Reakcję alergiczną na pszenicę może wywołać także samo wąchanie mąki! Osoby uczulone mogą różnie reagować, w końcu każdy organizm jest inny. Jednak najpopularniejsze objawy, które świadczą o alergii, to:

  • biegunka,
  • wymioty,
  • nudności,
  • duszności,
  • katar,
  • ostry ból brzucha,
  • zapalenie skóry,
  • wzdęcia,
  • zmiany skórne, np. pokrzywka,
  • stany zapalne na twarzy,
  • astma, tzw. “płuco piekarza”,
  • łzawienie oczu,
  • obrzęk i swędzenie języka, gardła,

Jeśli zaobserwujesz u siebie wyżej wymienione objawy, to dobrym pomysłem będzie udanie się na wizytę do alergologa. Warto też zbadać się pod kątem zespołu jelita wrażliwego, jak i chorobą Leśniowskiego-Crohna, które mają podobne objawy po zażyciu glutenu.