MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Reakcje krzyżowe – alergeny wziewne i kontaktowe a pokarmowe


Reakcje krzyżowe - alergeny wziewne i kontaktowe a pokarmowe

Zjawisko alergii krzyżowej powstaje na skutek wysokiego podobieństwa lub identyczności alergenów, które dostają się do naszego organizmu różnymi drogami, dlatego u uczulonych na pyłki roślinne może wystąpić reakcja alergiczna po spożyciu owoców, a pyłki dostają się przecież także do produktów spożywczych.

 

alergeny wziewne lub kontaktowealergeny pokarmowe reagujące krzyżowo
JAD PSZCZELImiód
pyłki BYLICYpapryka, curry, pieprz, cynamon, czosnek, kolendra, kminek, koperek, koper włoski, marchew, gałka muszkatołowa, seler, rumianek, słonecznik (ziarna)
pyłki TRAW i ZIÓŁkiełki i mąki z pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta; kukurydza, ryż; marchew, pomidory, groch, seler, soja, buraki, melon, orzechy, jabłka, brzoskwinie, kiwi, śliwki, wiśnie
CHWASTY, AMBROZJAseler, marchew, ogórki, dynie, melony; rumianek, koper, banan, orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, ziarna słonecznika, miód, olej słonecznikowy, piwo
pyłki OLCHY, BRZOZY, LESZCZYNY, CHWASTÓWmarchew, ziemniaki, seler, groch, strączkowe pozostałe, melon, pietruszka, jabłka, śliwki, brzoskwinie, kiwi, orzechy laskowe, sezam, ziarna słonecznika
ROZTOCZAkrewetki, skorupiaki, ślimaki
PIERZEbiałko i żółtko jaj, mięso kurze, indycze, kacze i gęsie
LATEKSananas, figi, papaja, pomidory, gryka, orzechy ziemne, awokado, banany, kiwi, melon, ziemniaki

Źródło: “Zioła a alergia pokarmowa” A. Taraszewska, M. Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; Wyd. Medyczne Borgis, 2006

Ads code goes here

Czytaj również:
Reakcje alergiczne na trujący bluszcz i… mango
Alergia na kukurydzę- wziewna i pokarmowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Alergia na cynamon – przyprawy korzenne to silne alergeny

Zamknij