Reakcje krzyżowe - alergeny wziewne i kontaktowe a pokarmowe

 

alergeny wziewne lub kontaktowe alergeny pokarmowe reagujące krzyżowo
JAD PSZCZELI miód
pyłki BYLICY papryka, curry, pieprz, cynamon, czosnek, kolendra, kminek, koperek, koper włoski, marchew, gałka muszkatołowa, seler, rumianek, słonecznik (ziarna)
pyłki TRAW i ZIÓŁ kiełki i mąki z pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta; kukurydza, ryż; marchew, pomidory, groch, seler, soja, buraki, melon, orzechy, jabłka, brzoskwinie, kiwi, śliwki, wiśnie
CHWASTY, AMBROZJA seler, marchew, ogórki, dynie, melony; rumianek, koper, banan, orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, ziarna słonecznika, miód, olej słonecznikowy, piwo
pyłki OLCHY, BRZOZY, LESZCZYNY, CHWASTÓW marchew, ziemniaki, seler, groch, strączkowe pozostałe, melon, pietruszka, jabłka, śliwki, brzoskwinie, kiwi, orzechy laskowe, sezam, ziarna słonecznika
ROZTOCZA krewetki, skorupiaki, ślimaki
PIERZE białko i żółtko jaj, mięso kurze, indycze, kacze i gęsie
LATEKS ananas, figi, papaja, pomidory, gryka, orzechy ziemne, awokado, banany, kiwi, melon, ziemniaki

Źródło: “Zioła a alergia pokarmowa” A. Taraszewska, M. Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; Wyd. Medyczne Borgis, 2006

Czytaj również:
Reakcje alergiczne na trujący bluszcz i… mango
Alergia na kukurydzę- wziewna i pokarmowa