śniadanie to podstawa

Tak często o nim zapominamy, lub jemy je w biegu. Niektórzy śniadanie spożywają dopiero w szkole czy w pracy, a to nie najlepsze rozwiązanie. To, co zjemy rano, ma wpływ na resztę naszego dnia, a sama kawa nie wystarczy, by dobrze zacząć dzień. Śniadanie to podstawa racjonalnego żywienia i warto o tym pamiętać.

Śniadanie na dobry dzień

Przyjemnie jest zacząć dzień od dobrego, pożywnego śniadania. Usiąść przy stole z ukochanym czy rodziną i choć przez chwilę rozkoszować się porankiem. Rzeczywistość wygląda często inaczej, niż w reklamach, gdzie szczęśliwe rodziny zasiadają do wspólnego śniadania. Łapiemy w biegu kanapkę, łyk kawy i pędzimy do szkoły czy pracy. A w najgorszej opcji, w ogóle nie jemy śniadań. To wielki błąd żywieniowy, ponieważ z samego rana, w przeciągu godziny od naszego przebudzenia, nasz organizm jest w pełnej gotowości na trawienie po nocy, więc lepiej spalamy to co jemy. Przemiana materii jest na najwyższym poziomie, więc tym bardziej powinniśmy zjeść śniadanie i zadbać o to, by zjadły je nasze dzieci. Wartościowy posiłek musi składać się z odpowiednich produktów. Co zatem jeść na śniadanie, by czuć się dobrze i mieć mnóstwo energii?

Produkty zbożowe

Wszelkiego rodzaju zboża, czyli płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo czy kasze, to jak najbardziej cenne produkty na poranek. Z mnóstwa płatków śniadaniowych warto wybrać te owsiane. Zawierają błonnik, kwas foliowy i kwasy tłuszczowe omega-3. Wystarczy dodać do nich ulubione owoce, jogurt czy mleko i zdrowe śniadanie gotowe. A jeśli wolimy tradycyjne kanapki, to tylko z pieczywem pełnoziarnistym. Zaś kasza jaglana, z której możemy przyrządzić pyszny deser, usprawni pamięć i zredukuje złe samopoczucie. A dodatkowo poprawi naszą cerę, włosy i paznokcie, dostarczając organizmowi niezbędne witaminy i antyoksydanty.

Jogurty i jajka

Jogurt to dobry wybór na śniadanie, o ile sięgniemy po ten naturalny, bez zbędnych barwników i konserwantów. Tego typu produkt to cenne źródło wapnia oraz białka, a rano jest nam ono bardzo potrzebne. Jogurt możemy połączyć z płatkami, owocami czy miodem. W każdej wersji będzie smaczny. Jeśli mowa o białku, to jego dostawcą są jajka. Z resztą to typowy produkt śniadaniowy. Jajka nie wpływają niekorzystnie na cholesterol, więc bez obaw możemy je jeść, chyba, że mamy taki problem jak alergia na jajka. Wtedy zostańmy jednak przy jogurcie czy innych produktach.

Owoce

W śniadaniowym menu nie może zabraknąć owoców. To doskonałe źródło witamin i minerałów. Dobrym pomysłem na śniadanie, ale przed produktami białkowymi, jest zjedzenie połówki grejpfruta. Szczególnie, jeśli dbamy o sylwetkę, ponieważ owoc ten przyspiesza spalanie kalorii. Inną propozycją są banany, które zawierają potas. Niezwykle sycą, więc będą pożywnym składnikiem porannego posiłku. A w sezonie letnim sprawdzą się niskokaloryczne arbuzy, które nawadniają organizm. Do owsianki czy jogurtu warto zaś dodać jagody lub truskawki.

Woda, kawa i kakao

śniadaniaDzień warto zacząć od połowy szklanki ciepłej wody z cytryną. Taki nawyk będzie świetnym detoksem dla organizmu. Typowym napojem, od którego zaczynamy dzień jest kawa. Pobudza, dodaje energii i wzmacnia myślenie. Pamiętajmy tylko, by nie przesadzać z jej ilością. Dzieciom warto podać kakao, które łagodzi stres i usprawnia pamięć. Będzie idealne przed wyruszeniem do szkoły. Świeże soki owocowe to także świetna opcja na zdrowe śniadanie, pełne witamin i minerałów.

Katarzyna Antos