drugie śniadanie

Drugie śniadanie to ważny posiłek, szczególnie dla dziecka, które potrzebuje energii do zabawy i nauki. W przypadku alergików, jego przygotowanie może okazać się wyzwaniem. Co podać na drugie śniadanie dla alergika?

Śniadanie to podstawa

Bez zjedzonego śniadania nie powinniśmy wychodzić z domu. Niestety w rzeczywistości często brakuje nam czasu by zjeść w spokoju poranny posiłek. Sięgamy więc w biegu po łyk kawy, gryza kanapki i pędzimy do swoich spraw oraz obowiązków. Kosztem tego cierpi nasz organizm. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ponieważ to ono ma dostarczy odpowiednich składników odżywczych i energetycznych. Dobrze zaczęty dzień gwarantuje nam mnóstwo siły do działania. Równie ważnym posiłkiem jest drugie śniadanie. Nie powinno być tak obfite jak pierwsze. To posiłek pomiędzy śniadaniem a obiadem. Zwykle jemy je w szkole czy w pracy, gdzie nie mamy zbyt dużo czasu na długie przygotowania jedzenia. Drugie śniadanie powinno mieć prostą formę. Najlepiej przygotować je wcześniej w domu i zapakować tak, by wciąż było świeże i smaczne. Problemem przy temacie śniadań są alergicy. Osoby uczulone zwykle nie mogą jeść niektórych produktów, więc posiłek najlepiej przygotować samodzielnie. Zdrowe i wartościowe śniadanie zrobione w domu będzie o niebo lepsze niż drożdżówka czy kanapka zakupiona w szkolnym sklepiku. Co możemy zapakować na drugie śniadanie dla alergika?

Prosta sałatka

Najczęstszym produktem zjadanym na drugie śniadanie jest jogurt. To jak wiadomo produkt mleczny, niewskazany dla osób z alergią na mleko krowie. Oczywiście w sklepach znajdziemy jogurty czy serki z mleka koziego, ale ich cena może nas nieco odstraszyć. Dlatego dobrym rozwiązaniem będzie sałatka. Możemy przygotować ją ze świeżych warzyw, kaszy czy ryżu. Pomidorki koktajlowe, świeża mięta, ogórek oraz kasza kuskus stworzą pyszną sałatkę, którą przygotujemy w kilka minut. To propozycja dla osób, które nie są uczulone na te warzywa i zioła. Alergik może wykorzystać dowolną, ulubioną kompozycję składników, których połączenie będzie idealnym posiłkiem na drugie śniadanie.

Bezglutenowe ciasteczka

Zdrowe ciasteczka również sprawdzą się na drugie śniadanie, szczególnie dla małych łasuchów. Alergia pokarmowa na gluten jest popularna wśród dzieci, co wiąże się z wprowadzeniem diety bezglutenowej. Ciasteczka z kaszy jaglanej, owsiane czy z wiórków kokosowych z pewnością zasmakują dzieciom i dorosłym. A jak dodamy do nich czekolady, nikt nie będzie w stanie się im oprzeć. Tylko musimy pamiętać, że czekolada to też alergen, więc zrezygnujmy z niej, jeśli jest taka potrzeba.

Pasta na kanapki

Zwykłe kanapki mogą być nudne, ale gdy przygotujemy pyszną pastę domową, mogą odmienić nasze śniadanie. Pasta z awokado czy tuńczyka będzie ciekawą odmianą. Z dowolnych warzyw możemy przygotować taki dodatek do kanapki. Wybierzmy takie składniki, na które nie jesteśmy uczuleni. Pasta sprawdzi się zarówno na pieczywo jak i wafle ryżowe.

Katarzyna Antos