pseudoalergia pokarmowa

Alergie pokarmowe przybierają różną, często trudną w diagnostyce postać. Z czym związana jest pseudoalergia pokarmowa? Jakie są jej przyczyny i objawy?

Pseudoalergia pokarmowa

Pseudoalergia pokarmowa jest związana z szerokim pojęciem nietolerancji. Tego typu schorzenie przypomina typową alergię, dlatego często bywa z nią mylone. Przy pseudoalergii pokarmowej nie stwierdza się udziału układu immunologicznego i przeciwciał IgE, co ma miejsce przy innych uczuleniach. W tym przypadku reakcja alergiczna następuje dopiero po kilku godzinach, a objawy utrzymują się znacznie dłużej niż przy zwykłej alergii. Wbrew powszechnej opinii, pseudoalergia pokarmowa nie jest chorobą wymyśloną, nie mającą żadnych przyczyn medycznych. Osoby nią dotknięte, mogą odczuwać ciężkie dolegliwości, które wymagają leczenia.

Pseudoalergia pokarmowa – przyczyny

Substancje pokarmowe mogą wydzielać różne związki, także bez immunoglobulin IgE, odpowiedzialnych za alergię. Podczas takich reakcji wydziela się histaminy, co skutkuje pseudoreakcją alergiczną. W praktyce oznacza to wystąpienie objawów pseudouczulenia, po spożyciu danego produktu. Histamina, które przedostaje się do tkanek organizmu wywołuje objawy, przypominające te, które możemy zaobserwować przy tradycyjnej alergii. Niektóre produkty takie jak ryby mogą być źródłem tzw. wolnej histaminy. Szczególnie niebezpieczny jest tuńczyk i sardynki. Niekorzystne działanie w przypadku pseudoalergii pokarmowej wykazują także wszelkiego rodzaju chemiczne dodatki do żywności, czyli barwniki, konserwanty czy substancje zagęszczające.

Objawy pseudoalergii pokarmowej

Reakcje pseudoalergii pokarmowej odznaczają się w układzie pokarmowym, szczególnie w jelitach. Objawy charakterystyczne dla tego typu alergii to również dolegliwości astmatyczne. Pseudoalergia pokarmowa nie oszczędza także skóry. Pokrzywka ze swędzącymi bąblami to jeden z symptomów alergicznego problemu. Oprócz tego lekarze zwracają uwagę na obrzęk Qunickego, katar czy polipy w nosie. Istnieje także ryzyko pogorszenia zmian skórnych, u osób chorych na atopowe zapalenie skóry.

sardynkiPseudoalergia jest trudna do zdiagnozowania, ponieważ ani testy z krwi ani testy skórne nie są w stanie dać obrazu uczulenia. Formą, wykorzystywaną w diagnostyce tego typu dolegliwości jest prowokacja. Osobom z pseudoalergią pokarmową zaleca się unikanie spożywania żywności, zawierającej sztuczne dodatki chemiczne.

Katarzyna Antos