Alergie pokarmowe

Olej lniany – jak go stosować?

olej lniany

Zdjęcie autorstwa Vie Studio z Pexels

Od pewnego czasu oleje roślinne cieszą się dużą popularnością. Kolejne badania wykazują ich dobroczynne oddziaływanie na organizm człowieka. Początkowo kardiolodzy zalecali swoim pacjentom stosowanie oliwy z oliwek. Obecnie dostrzega się moc także innych naturalnych produktów. Obecnie duży nacisk kładzie się na olej lniany. Jak go stosować, by wzmocnił nasz organizm od środka?

Spis treści:

  1. Dla kogo dieta dr Budwig?
  2. Kwasy omega-3, czyli cenna substancja z oleju lnianego
  3. Założenia diety dr Budwig
  4. Z czym jeść siemię lniane?
  5. Po czym rozpoznać dobry olej lniany?

Dla kogo dieta dr Budwig?

Olej lniany rozpowszechniła doktor Budwig. Posiadała ona wykształcenie z zakresu chemii i fizyki. Wiedza zdobyta na studiach pozwoliła jej dostrzec w oleju lnianym moc dobroczynnych substancji. Nie wszystkie z nich pełnią funkcję odżywczą. Wiele z nich ma działanie regulatorowe.  Dieta dr Budwig jest polecana wielu osobom, w tym także tym, których przypadłości przysparzają lekarzom sporo trudności.

dieta dr Budwig
Zdjęcie autorstwa Vie Studio z Pexels

Kwasy omega-3, czyli cenna substancja z oleju lnianego

Co takiego zawiera olej lniany, iż stał się płynnym złotem? Jego reklamę możemy zobaczyć dziś w każdej gazecie.  O sukcesie tego naturalnego produktu przesądziły kwasy omega-3. Odkąd naukowcy odkryli, że łagodzą one stany zapalne w organizmie, dobroczynnie wpływają na skórę i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej oraz nowotworów, zachęca się do ich spożywania. Olej lniany jest niezwykle bogaty w kwasy omega-3. Dieta dr Budwig zachęca do dodawania łyżki tego naturalnego produktu do białego twarogu. Tak powstałe danie należy dokładnie wymieszać w celu uzyskania emulsji. Biały twaróg z dodatkiem oleju lnianego można jeść z dodatkiem naturalnych przypraw, ziół, rzodkiewki, szczypiorku czy ogórka. To, z czym go połączymy, zależy już tylko od naszych preferencji kulinarnych. Połączenie oleju lnianego z twarogiem jest bardzo dobrze przyswajane przez nasz organizm, dlatego cieszy się tak dużą popularnością.

kwasy omega-3
Zdjęcie autorstwa Vie Studio z Pexels

Założenia diety dr Budwig

Dieta dr Budwig opiera się także na ograniczeniu spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdziemy głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak masło, smalec czy mięso. Warto jednak podkreślić, iż menu przewiduje spożywanie jogurtów czy  kefirów, czyli produktów zawierających niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Dieta dr Budwig ma na celu wysycenie organizmu kwasami omega-3. Te mają nam dostarczyć nie tylko energii, ale też przyczynić się do regeneracji komórek i tkanek.

Z czym jeść siemię lniane?

Dieta dr Budwig to nie tylko olej lniany, ale świeżo zmielone siemię lniane. To ostatnie stanowi bogate źródło błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Te ostatnie zwalczają wolne rodniki, czyli reaktywne cząstki, które mogą uszkadzać biomolekuły w naszych komórkach, w tym materiał genetyczny i białka.  Zmielone siemię lniane należy dodać do wcześniej wspomnianego jogurtu czy kefiru.  To czyni go dobrze przyswajalnym. Siemię lniane nie powinno być łączone z produktami spożywczymi, które mają zasadowe pH. Nie można go też podawać z warzywnymi sokami.

Po czym rozpoznać dobry olej lniany?

Olej lniany, aby posiadał dobroczynne właściwości, powinien być tłoczony na zimno według dawnych receptur. W tym miejscu należy podkreślić, iż tego typu produkty należą do stosunkowo nietrwałych. Olej łatwo jełczeje, dlatego tak ważne jest jego odpowiednie przechowywanie. Na olej lniany źle działa wysoka temperatura, ale też światło. W związku z tym należy go kupować w butelkach wykonanych z ciemnego szkła i zadbać o to, aby miał podwójne zamknięcie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *