ABC alergii ZAPOBIEGANIE ALERGII

Flawonoidy

Flawonoidy

Znane też jako związki polifenolowe, flawonoidy posiadają właściwości antyoksydacyjne czyli przeciwutleniające i są substancjami pochodzącymi z roślin.

Ich działanie antyalergiczne wynika z faktu, że ułatwiają usuwanie alergenów z organizmu oraz wzmacniają ludzki układ odpornościowy. Blokują wyrzut histaminy, a ich właściwością jest hamowanie komórek tucznych, które powodują zwiększenie przepuszczalności naczyń krwionośnych i napływ przeciwciał.

Gdzie występują flawonoidy

Oprócz suplementów diety można je znaleźć w –

  • owocach, zwłaszcza ciemnych, takich jak czarne jagody, wiśnie lub czarne porzeczki,
  • w żółtych i zielonych warzywach, np. brokułach czy pietruszce.

Niektóre testy laboratoryjne dowodzą, że picie czarnej i zielonej herbaty, które zawierają przeciwutleniacze jest skutecznym czynnikiem działającym na rzecz blokowania reakcji alergicznych organizmu. Wielu lekarzy uważa też, że konkretne składniki, w tym flawonoidy takie jak kwercetyna mogą być pomocne w wyciszaniu sezonowych symptomów alergicznych.

FlawonoidySzczególnie zaleca się:

  • spożywanie cytrusów, w tym grejpfrutów, które posiadają wyjątkowo silne działanie bakteriobójcze
  • orzechów,
  • nasion,
  • czerwonego wina
  • herbat jako dobrego źródła flawonidów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *