NAJNOWSZE Żywność

Źródła białka w diecie dziecka

źródła białka

Białko jest ważnym składnikiem diety dziecka, ponieważ buduje tkanki. Istnieje wiele produktów, które zawierają w sobie dużą ilość cennego białka. Które z nich mogą znaleźć się w diecie dziecka?

Białko w diecie dziecka

Wiemy, że białko jest składnikiem odżywczym i elementem prawidłowej diety, także malucha. Jednocześnie musimy zdawać sobie sprawę z tego, że jego nadmiar szkodzi, doprowadzając do rozwoju osteoporozy czy cukrzycy. W komponowaniu białka w dietę dziecka należy zachować umiar, by dostarczyć organizmowi jego odpowiednią ilość. W czasie karmienia piersią czy mlekiem modyfikowanym, nie musimy się o to martwić, ponieważ w pokarmie nie brakuje białka, także w tym sztucznym. U nieco większego malucha, białko można podawać wraz z jedzeniem, w postaci różnorodnych produktów. Aby dieta nie była uboga jedynie w mięso drobiowe, przygotowaliśmy propozycję innych źródeł białka.

Ryby i krewetki

Czy wiecie, że ryby można podawać dzieciom już od 7 miesiąca życia? W naszej diecie wciąż jest ich zdecydowanie za mało. Ryby to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, wzmacniających odporność czy mózg dziecka. W diecie malucha powinny się znaleźć dwa posiłki rybne w ciągu tygodnia. Alternatywą dla ryb będą krewetki, co może wydać się dla rodziców dość odważne. Może i odważne oraz nietypowe, jeśli chodzi o dietę niemowląt, ale krewetki można podawać dzieciom już po ukończeniu 1. roku życia. Ich smak nie każdemu maluchowi podpasuje, ale nie zaszkodzi spróbować, tym bardziej, że krewetki są lepszym źródłem białka niż kurczak. A w dodatku zawierają minerały niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka.

Twaróg

Łatwo przyswajalnym źródłem białka jest twaróg. Biały ser może być podawany dzieciom, które ukończyły 11 miesięcy. Idealnie komponuje się z owocami. Najlepiej wybierać naturalny ser twarogowy. Na rynku dostępne są gotowe dania w formie serków czy deserów, jednak mogą zawierać cukier oraz inne,niekoniecznie zdrowe substancje. Twaróg zapewni nie tylko białko, ale równie potrzebny wapń. Najlepiej spożywać twaróg z produktami zbożowymi.

Wołowina

Wołowina zawiera dużą ilość białka, więc stanowi alternatywę dla mięsa drobiowego. Czerwone mięso nie należy do najzdrowszych,dlatego należy uważać z jego ilością. Mięso wołowe, oprócz białka charakteryzuje się witaminą B i takimi minerałami jak selen, cynk, fosfor czy żelazo. Dla maluchów wybierajmy chude mięso, które będzie miało najwięcej białka.

Tofu

białkoDostawcą białka wcale nie musi być mięso. Innym produktem będzie tofu, popularne nie tylko wśród wegetarian. Maluchom można podać tofu w formie przecieru, zaś tym starszym w wieku 7-10 miesięcy śmiało można podać tofu w formie stałej. To odpowiedni produkt, który wraz z roślinami strączkowymi, zastąpi mięso i zarazem źródło białka w diecie dziecka.

Katarzyna Antos