Alergie pokarmowe POZOSTAŁE ALERGIE POKARMOWE

Uczulenie na białko

Uczulenie na białko

Jakie białka uczulają?

Białko jest jednym z najważniejszych składników organizmu oraz bardzo ważny składnik codziennych potraw. Znajduje się także w każdym organizmie żywym. Niestety białko to także jeden z alergenów, który potrafi uczulić na wiele różnych sposobów. Takie uczulające białka najczęściej występują w: krowim mleku, kurzych jajach, rybach, mięsie, soi, warzywach i owocach.

Uczulenie na białko

Jakie są objawy uczulenia na białko?

Alergia na białko daje bardzo różne objawy uczulenia. Nie zawsze objawy są takie same u wszystkich osób, mogą mieć także różne nasilenie. Dodatkową komplikacją jest fakt, że symptomy alergii mogą pojawić się nawet kilka dni po zjedzeniu uczulającego pokarmu.

Do objawów uczulenia na białka zaliczamy: niestrawność, kłopoty żołądkowe, biegunki, wymioty, bóle brzucha, zmiany skórne: wysuszona skóra, wysypka w zagłębieniach na łokciach i kolanach, zaczerwienienie skóry.

U małych dzieci przeważnie pojawiają się biegunki, wymioty, ulewanie się pokarmu i kłopoty skórne.

Jak sprawdzić, czy to uczulenie na białko?

W przypadku białka pokarmowego najlepszym sposobem na wykrycie alergii jest czasowe wyeliminowanie go z diety. Jeśli objawy ustąpią, po dwóch-trzech tygodniach ponownie włączamy białko do swojej diety. Pojawienie się symptomów alergii oznacza, że to właśnie białko jest winne chorobie. Dalej możemy już tylko wykluczać poszczególne produkty i sprawdzać które konkretne białko wywołuje uczulenie.

Warto wiedzieć, że białko znajduje się nie tylko w pokarmach. Najczęstszą przyczyną uczulenia na zwierzęta są właśnie białka zawarte w ich ślinie, moczu, naskórku czy odchodach.