Alergia pokarmowa

 

  • U małych dzieci częstość występowania alergii na mleko krowie wynosi 1.9-3.2 procent, a alergia na białko jaja występuje u 2,6 proc. dzieci
  • Alergia na orzeszki ziemne i orzechy w ogólnej populacji wynosi odpowiednio 0,6 procent i 0,4 procent, u dzieci (do 18 roku życia) nieznacznie różni się niż u od dorosłych (0,6 proc i 0,5 proc). Orzechy są główną przyczyną śmiertelnych reakcji alergicznych wśród wielu składników pokarmowych.
  • Pomimo prób uniknięcia alergizujących pokarmów, w ciągu dwóch lat około 50 procent osób z alergią pokarmową ma reakcje alergiczne po przypadkowym ich spożyciu.
  • W Stanach Zjednoczonych występuje rocznie około 30000 przypadków anafilaksji wywołanej przez żywność, które powodują 100 do 200 zgonów, w większości u młodzieży i młodych dorosłych.
  • Częstość występowania alergii na owoce morza w ogólnej populacji wynosi 2,3 procent i stanowi najczęstszą formę alergii pokarmowej u dorosłych. Owoce morza alergizują znacznie częściej dorosłych (2,8%) niż dzieci (jedynie 0,6%, a zatem ponad 4-krotnie rzadziej).
  • Alergia pokarmowa jest najczęstszą pojedynczą przyczyną wezwań pogotowia w przypadku anafilaksji i stanowi od 34-52 procent tych wizyt.

Źródło: National Institute of Allergy and Infectious Diseases