MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Alergia na ryby – co warto o niej wiedzieć?


alergia-na-ryby

Alergia może dotyczyć praktycznie wszystkiego. Nie tylko pyłków rośli czy roztoczy kurzu ale także ryb. Co warto o niej wiedzieć?

Ryby są bardzo zdrowe i smaczne, ale mogą wywoływać również niechciane reakcje alergiczne.

Ads code goes here

Alergia na ryby

Ryby zawierają zdrowe tłuszcze, powinny być one składnikiem diety. Alergicy, uczuleni na dary morza muszą ich unikać, ponieważ  spożycie może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Najczęściej uczulają takie ryby jak flądra, dorsz, łosoś, sum, śledź, szczupak czy tuńczyk. Uczulać mogą nie tylko same ryby, ale także pozyskiwane z nich składniki takie jak olej rybny czy wszelkie aromaty. Osoby z tego typu alergią muszą uważnie sprawdzać produkty i ich skład. Uważne czytanie etykiet nie zaszkodzi, a może tylko pomóc w zachowaniu bezpieczeństwa i zdrowia.

Uczulenie na ryby i owoce morza

Alergia pokarmowa na ryby występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn. Najczęściej dotyczy osób dorosłych. Uczulenie na ryby może wiązać się z owocami morza. Bywają jednak przypadki osób z alergią na ryby, które bez problemu mogą jeść skorupiaki i odwrotnie. Wszytko zależy od naszego organizmu i jego reakcji. Osoby z silnym uczuleniem, powinny zawsze nosić przy sobie adrenalinę. Zaleca się także unikanie azjatyckich restauracji, w których większość produktów zawiera składniki pochodzące z ryb i owoców morza, które mogą uczulać.

Objawy alergii na ryby

alergia-na-ryby

Po zjedzeniu ryb, mogą pojawić się różne objawy. Do najczęstszych należą bóle brzucha, wymioty, trudności w oddychaniu i mówieniu. Sygnały alergii mogą wystąpić również na skórze, w postaci świądu czy pokrzywki. W niektórych przypadkach pojawiają się omdlenia, zawroty głowy czy obrzęk gardła. Alergia na ryby może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Przy jakichkolwiek niepokojących objawach należy zgłosić się do lekarza.

Testy skórne

W diagnostyce alergii pokarmowej stosuje się testy skórne. Ich wykonanie pozwala ustalić stopień uczulenia na dany alergen. Za pomocą igły, umieszcza się białka ryb na skórze pacjenta. Zaczerwienione miejsca oznaczają uczulenie na dane ryby. Alergolodzy często zalecają wykonanie dodatkowego badania krwi.

Ryby mimo swoich cennych składników odżywczych, mogą być przyczyną poważnej alergii. Osoby na nie uczulone powinny zachować szczególne środki ostrożności, w celu uniknięcia niebezpiecznych dla zdrowia i życia reakcji alergicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij