Składniki

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 500 g fasolki mamut
  • 1 kg rostbefu
  • 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego (bez dodatku pszenicy)
  • liście kolendry

Opis wykonania

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy fasolkę i smażymy, cały czas mieszając (ok. 2-3 min.). Przekładamy na półmisek.

Pozostały olej wlewamy na patelnię. Kiedy będzie już gorący, wcieramy pieprz w jedną stronę każdego ze steków i smażymy ok. minuty (do momentu, aż krew wypłynie po surowej stronie mięsa. Przewracamy steki na drugą stronę i dosmażamy. Zdejmujemy mięso z patelni i kroimy na paski o szerokości 1 cm.

Paski mięsa wrzucamy z powrotem na patelnię, dodajemy imbir i sos sojowy. Zmniejszamy ogień i smażymy, aż mięso będzie takie, jak lubimy. Podajemy na talerzu z fasolką, przybrane liśćmi kolendry.

RADY:
1. Zamiast fasolki mamut możemy użyć strączków groszka cukrowego.
2. W przypadku diety wykluczającej, zamiast wołowiny możesz użyć wieprzowiny lub filetów z indyka.