Deser Przepisy

Bezglutenowa babka wielkanocna

bezglutenowa babka

Wielkanoc to czas, kiedy sięgamy po przepisy na babki wielkanocne. Osoby uczulone na gluten również będą mogły rozkoszować się pysznymi wypiekami. Bezglutenowa babka wielkanocna z pewnością przypadnie do gusty, nie tylko alergikom.

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna ma świątecznym stole to tradycja. Lukrowana baba aż kusi, by jej spróbować. Jednak uczuleni na gluten muszą pamiętać o właściwych składnikach ciasta, dzięki którym wypiek będzie pyszny i bezpieczny. Nasze przepisy pozwolą przygotować pyszne wypieki wielkanocne. Bezglutenowa babka wielkanocna zachwyci domowników oraz gości, nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim swoim smakiem.

Babka jaglana

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 100 ml masła lub oleju kokosowego
  • 100 ml rodzynek
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną mielimy na mąkę. Do mąki dodajemy cukier i rodzynki. Podgrzewamy mleko i dodajemy masło. Odlewamy 1/3, dodajemy drożdże, odrobinę mąki i odstawiamy zaczyn na kwadrans. Mąkę łączymy z lekiem i zaczynem drożdżowym, mieszając wszystko. Ciasto przekładamy do formy na babkę i pozostawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny. Babkę pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotową babkę możemy polać lukrem lub czekoladą.

Cytrynowa babka bezglutenowa

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • sok i skórka starta z 2 cytryn
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło

Przygotowanie:

Jajka miksujemy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy olej i mleko. Do masy dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny wraz z sokiem. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej i wysypanej mąką formy na babkę. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Gotową babkę najlepiej udekorować lukrem.

Bezglutenowa babka piaskowa

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • skórka starta z cytryny

babka wielkanocnaPrzygotowanie:

Jajka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Następnie łączymy je z mąką, proszkiem i skórką z cytryny. Masło rozpuszczamy i ostudzone wlewamy do masy, mieszając wszystko. Gotową masę wlewamy do formy na babkę, którą wcześniej smarujemy masłem i oprószamy mąką. Babkę pieczemy w 170 stopniach, przez 30 minut. Babkę możemy polać lukrem lub polewą czekoladową. Równie doskonała będzie posypana cukrem pudrem.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0