sezon na maliny

Lato ma smak świeżych malin, nic dziwnego, że poeci tak chętnie inspirowali się tymi owocami. Maliny są nie tylko smaczne, ale zdrowe, choć mogą powodować reakcje alergiczne. Dlaczego warto jeść maliny?

Idealne owoce

Już sam wygląd malin sprawia, że mamy ochotę ich spróbować. Piękny malinowy kolor zachwyca, podobnie jak smak. Maliny występują nie tylko w Europie, ale także Azji. Wszędzie są lubianymi owocami, których sezon przypada w Polsce na okres letni. Pojawiają się na krzakach i w sklepach już w lipcu. Możemy delektować się nimi aż do września. Najlepiej smakują świeże owoce, choć maliny równie dobrze można zamrozić, czy zrobić z nich domowe przetwory. A warto, ponieważ mają wiele właściwości zdrowotnych. Maliny to prawie idealne owoce. Prawie, ponieważ mogą uczulać, choć nie tak często jak truskawki.

Wartościowe maliny

Maliny to prawdziwe bogactwo zdrowia. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, więc powinny stanowić element zdrowej diety, nie tylko w sezonie letnim. Owoce zawierają kwasy organiczne. W ich składzie wyróżnia się kwas jabłkowy, cytrynowy i salicylowy. Tutaj warto zaznaczyć, że salicylany są przyczyną alergii, więc nie wszyscy mogą zachwycać się smakiem i właściwościami malin. Minerały, witaminy i pektyny to także dobrodziejstwa, które przyswajamy wraz z malinami. Błonnik, który zawierają, wspomaga pracę układu pokarmowego. Nie wszyscy są świadomi, że w malinach jest bardzo dużo witaminy C, która przyczynia się do pracy naszego organizmu. Dlatego te niepozorne dary natury tak dobrze sprawdzają się w czasie przeziębienia. Pomagają zbić temperaturę ciała, działając napotnie. Oprócz tego wykazują działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Już w dawnych czasach wykorzystywano w medycynie naturalnej zarówno owoce jak i liście malin. Nasze babcie wiedziały co jest dobre i skuteczne na liczne dolegliwości. Ponadto maliny mogą ze spokojem spożywać kobiety w ciąży i te karmiące piersią. Mogą nawet pomóc na mdłości.

Maliny w naszej kuchni

Nie tylko w domowej apteczce możemy wykorzystać maliny. Pyszne owoce idealnie komponują się z wszelkimi deserami. Wzbogacą smak lodów czy jogurtowych deserów. Nadadzą im też piękny kolor. Z malin przygotujemy wyborne koktajle. Polecamy połączenie z bananami i orzechami. Ciasto z malinami czy inne wypieki zachwycą domowników. Maliny nadają się na soki, dżemy, musy – przygotujemy z nich pyszne domowe przetwory, idealne na zimowy czas. Dzięki niepowtarzalnemu smaku, który jest zasługą licznych olejków eterycznych, maliny możemy wykorzystać w daniach wytrawnych, szczególnie mięsnych. Osoby chore na cukrzycę powinny uważać z ilością owoców, które mają w sobie cukry.

owoceMaliny są tak wspaniałymi owocami, że nie sposób się w nich nie zakochać. Cieszmy się sezonem na maliny, który właśnie się rozpoczyna. I nie zapomnijmy zamrozić trochę owoców, by zachować cudowny smak lata na później.

Katarzyna Antos