ABC alergii TYPOWE OBJAWY ALERGII

Objawy alergii pokarmowej cz.2

Objawy alergii pokarmowej cz.2

W obrębie jamy ustnej będą to –

  • alergiczne zapalenie jamy ustnej (OAS)
  • alergiczny nieżyt gardła z obrzękiem (GAPh)

W obrębie układu oddechowego może objawiać się –

  • astmą
  • alergicznym nieżytem nosa (świąd, kichanie, niska drożność nosa)
    szczególnie u alergików reagujących krzyżowo na alergeny pokarmowe i pyłki.

Powyższe objawy mogą spowodować pojawienie się wysiękowego zapalenia ucha środkowego, które objawia się szumem w uszach, osłabieniem słuchu, zaburzeniami równowagi i zawrotami głowy.

 

Objawy alergii pokarmowej cz.2Inne objawy alergii pokarmowych

Wyróżnić wśród nich można –

  • nudności i wymioty
  • biegunka
  • kolka brzuszna
  • zaparcia
    co jest związane z utratą apetytu i zaburzeniami wagi.

Zmiany skórne w efekcie alergii pokarmowych, towarzyszące nierzadko innym objawom, to –

  • swędząca, piekąca pokrzywka – pęcherzyki, bąble, ogniska obrzękowe (na ogół znikająca samoistnie po kilku godzinach bez śladów)
  • AZS (atopowe zapalenie skóry) – skóra przesuszona, zaczerwieniona, swędząca, z plamami i wysypką

Innym objawem jest obrzęk naczynioruchowy in. Quinkiego, towarzyszący często ostrym przebiegom pokrzywki; przebiega z przejściowymi, nieswędzącymi obrzękami

  • skóry,
  • przewodu pokarmowego,
  • narządów moczowych,
  • narządów płciowych,
  • serca,
  • krtani,
  • mózgu.

Wstrząs anafilaktyczny

Kolejnym objawem jest wstrząs anafilaktyczny, czyli najcięższy objaw dotykający całego organizmu, nawet zagrażający życiu, z objawami pojawiającymi się w kilka sekund lub minut po spożyciu alergizującego pokarmu.

Reakcja anafilaktyczna to – pokrzywka o zróżnicowanym nasileniu, świąd, gwałtowny silny spadek ciśnienia, duszność, obrzęk krtani i oskrzeli utrudniający oddychanie, przyspieszenie akcji serca, bóle brzucha, wymioty i wreszcie utrata przytomności.

Najczęściej tak silną reakcję organizmu, kończącą się wstrząsem anafilaktycznym, mogą wywołać:

  • skorupiaki i mięczaki
  • ryby
  • orzechy
  • jaja
  • mleko
  • seler
  • zboża, produkty zbożowe (np. w muesli)
  • glutaminian sodu
  • aspartam (w wielu napojach)
  • użądlenia owadów
  • insulina
  • aspiryna i penicylina
  • środki znieczulające (miejscowo i ogólnie)
  • zioła i przyprawy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 1