ABC alergii ZAPOBIEGANIE ALERGII
Techniki stymulacji układu odpornościowego

Poza tym, nowoczesna dieta nie wzmacnia układu immunologicznego, szczególnie, gdy nie jest urozmaicona.
Jedzenie, które podrażnia nasz organizm i wywołuje reakcje alergiczne wpływa na obniżenie sprawności układu odpornościowego, zatem wyeliminowanie w diecie produktów wywołujących objawy nietolerancji powinno być podstawą ochrony układu immunologicznego.
Nie wytrzymuje on połączonego oddziaływania spalin, związków chemicznych z atmosfery i pożywienia, kurzu, pleśni, mleka, pszenicy, glutaminianu sodu czy cukru, które wpływając niekorzystnie na układ przyspieszają rozwój alergii.
Praca nad układem immunologicznym
jest długotrwała i dlatego często leczenie jest nieregularne. Program zastępczy trwa 6 tygodni.
Wśród reakcji immunologicznych mamy –
- prawidłową reakcję obronną in. normergię
- nadmierną reakcję – alergię
- całkowity brak reakcji czyli anergię
na co wpływa zarówno stan psychiki, jak i ciała – tak samo psyche, jak i soma.
Dla jednego i drugiego warto stosować witaminowe suplementy diety, nalewki, kapsułki i herbaty lecznicze, ale też masaże, hydroterapię, zachowania zwalczające stres czy wreszcie ruch, łatwy i przyjemny, na świeżym powietrzu, co najważniejsze – całoroczny, systematyczny, bez względu na porę roku.
Stymulacja organizmu
jest tak samo ważna jak doładowanie organizmu dawką energii – dlatego wiele osób zaczyna od spacerów, nordic walking czy jogi.
Fizjoterapia jest również pomocna w stymulowaniu układu odpornościowego. Nasze działania powinny trwać min. 6 tygodni, a co do ruchu – powinny stać się naszym stylem życia.
Unikanie alergenów pokarmowych
powinno być równoległe z przyjmowaniem produktów, które pomogą w zwalczeniu czy złagodzeniu alergii, pomocy wątrobie, o ile będziemy stosować produkty nieprzetworzone, przyjazne wątrobie.
Z owoców będą to – jabłka i świeży sok z jabłek, wiśnie, żurawiny, agrest, grejpfruty, winogrona i sok ze świeżych winogron, cytryny, śliwki, sok świeży z pomarańczy, granty, pigwa, maliny, truskawki i mandarynki.
Z warzyw – karczochy, botwina, sok z buraków lub marchwi, kalafior, cykoria, czosnek, zielona papryka, oliwki i oliwa z oliwek, sok z rzodkiewki, szpinak, pomidory, rzepa.
Ponadto – napar z mniszka lekarskiego, ziarno sezamowe, orzechy włoskie i rzeżucha.
Niestety żywienie się w restauracjach i barach z jedzeniem na wynos jest dalekie od jedzenia nieprzetworzonej zdrowej kuchni. Dlatego warto niezwłocznie z wiosną zmienić nawyki żywieniowe, jeść więcej samodzielnie wykonywanych potraw bez półproduktów, z fasolą, zbożami, warzywami i owocami i coraz bardziej popularnymi kiełkami.
« Wiejskie wakacje – uważaj na siano