Grzyby jako groźne alergeny

Jest ich ponad 81 000 gatunków, niezwykle zróżnicowanych. Najlepiej rozwijają się w środowiskach mocno wilgotnych, ale ponieważ są bardzo odporne, można je spotkać także tam, gdzie wilgoci jest stosunkowo niewiele.

Grzyby w większości rozmnażają się przez zarodniki. Są one mikronowych rozmiarów, z niezwykłą łatwością przemieszczają się z wiatrem, wodą, na ubraniach, sierści zwierząt. To zarodniki właśnie stanowią dla człowieka największe niebezpieczeństwo – ze względu na swoje rozmiary i łatwość, z jaką się przemieszczają.

Co potrafią zarodniki grzybów

Są groźnymi alergenami, przede wszystkim zarodniki Alternaria i Cladosporium. Szczególnie groźne są dla osób zagrożonych alergią dziedzicznie, ale nie mniej zagrażają tym, którzy są zbyt długo wystawieni na ich oddziaływanie, np. zamieszkują zawilgocone budynki.

Działanie zarodników może powodować:

  • alergię skórną, czyli kontaktową
  • alergię wziewną
  • alergię pokarmową
  • uczulenie na antybiotyki
  • reakcje alergiczne, w odpowiedzi na istniejące w organizmie ognisko zapalne.

Grzyby jako groźne alergenyStosunkowo trudno wśród alergenów grzybów wyodrębnić te główne, co komplikuje standaryzację testów – należą biochemicznie do różnych kategorii. Dlatego trudno czasem lekarzowi postawić właściwą diagnozę.
W powietrzu atmosferycznym jest ich najwięcej w pogodne, suche i wietrzne dni po deszczu. Duża wilgotność wewnątrz pomieszczeń, wadliwa wentylacja czy klimatyzacja to także doskonałe środowisko dla grzybów.

Tych krążących w powietrzu nie jesteśmy w stanie uniknąć, dlatego tak ważna jest dbałość o wnętrza i prawidłowe przechowywanie żywności. Unikajmy choć tych grzybów, które możemy pokonać.