Składniki

  • 8 udek lub pałeczek z kurczaka lub 4 piersi z kością i skórą
  • sok z jednej cytryny
  • ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 2 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • pół łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • skórka z cytryny, drobno starta

Opis wykonania

Mieszamy sok z cytryny (zostawiamy wyciśnięte połówki), czosnek, zioła, dwie łyżki oliwy oraz trochę soli i pieprzu w małej niemetalowej misce i marynujemy kurczaka przynajmniej godzinę.

Rozgrzewamy grill do średniej temperatury. Grillujemy kurczaka ułożonego skórą do dołu w odległości 10 cm od źródła ciepła 10 minut, po czym odwracamy. Smarujemy marynatą i grillujemy kolejne 8-10 minut, aż będzie gotowy. Można też piec kurczaka w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni około 30 minut. Wkładamy wyciśnięte połówki cytryny do blachy do pieczenia, by wzmocnić aromat.

Przekładamy na podgrzane talerze i polewamy zebranym sosem. Tuż przed podaniem dekorujemy skórką cytryny.

Tymianek i rozmaryn można zastąpić garścią porwanych listków bazylii, którymi posypuje się kurczaka na 10 min przed końcem pieczenia.