Składniki

  • 200 g greckiego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 225 g kremowego serka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • starta skórka i sok z połówki cytryny
  • mały ząbek czosnku, obrany i wyciśnięty
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • łyżka drobno posiekanej bazylii
  • łyżka drobno posiekanej trybuli
  • 4 drobno posiekane dymki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Opis wykonania

Umieszczamy wszystkie składniki w robocie kuchennym lub mikserze i miksujemy metodą pulsacyjną. Przyprawiamy dip do smaku.

Podajemy schłodzony z crudités, chipsami z tortilli lub innymi. Dip jest również idealny do nadziewania tortilli.

Można go przechowywać w lodówce pod przykryciem przez jeden dzień.

WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: postępujemy zgodnie z przepisem podstawowym, ale zastępujemy jogurt lub kwaśną śmietanę jogurtem sojowym oraz serek śmietankowy serkiem sojowym lub miękkim,jedwabistym tofu. Zmniejszamy ilość oliwy do łyżki, ponieważ do wersji bezmlecznej potrzeba mniej płynu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here