Składniki

  • średnia główka młodej kapusty
  • 70 dag młodych ziemniaków
  • 15 dag świeżej żurawiny
  • 4 łyżki serka homogenizowanego
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • czosnek granulowany,gałka musztatołowa
  • cukier
  • mielona papryka, sól
  • pieprz
  • olej z pestek winogron lub oliwa do smażenia

Opis wykonania

1. Warzywa umyj, osusz, a ziemniaki wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut, aż staną się miękkie. Osącz na sicie.

2. Żurawinę opłucz i sącz na sicie po czym zagotuj w niewielkiej ilości lekko posłodzonej wody, odcedź i ostudź. Połowę żurawiny zmiksuj z serkiem homogenizowanym i jogurtem naturalnym, dopraw pieprzem, gałką i czosnkiem granulowanym. Przygotowany sos wymieszaj z resztą żurawiny.

3. Kapustę przekrój na ćwiartki i zwiąż nicią bawełnianą. Zanurz w osolonym wrzątku gotuj 8-10 minut, następnie dobrze osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Podsmaż na rozgrzanym oleju lub oliwie pokrojone na połówki ziemniaki. Warzywa posyp gałką, solą i pieprzem oraz mieloną papryką. Podawaj od razu z dodatkiem sosu żurawinowego.

Smacznego!