Alergie pokarmowe

Alergia pokarmowa – nie bagatelizuj!

Alergia pokarmowa - nie bagatelizuj!

Alergia pokarmowa to poważna i skomplikowana choroba. Czym się wyróżnia? Gwałtowną reakcją systemu odpornościowego na spożycie danego produktu. Jaką reakcją? To już bardziej skomplikowane.

W literaturze specjalistycznej alergia pokarmowa opisywana jest w sposób ogólny, albowiem każdy przypadek ma charakter indywidualny. Alergiczne reakcje na produkty spożywcze różnią się od siebie gwałtownością przebiegu.

Pojęcie alergii pokarmowej jest często nadużywane

Niestety, stwierdzenie alergii pokarmowej wcale nie jest takie proste, jakby się mogło wydawać. Bardzo często schorzenie to mylone jest także z nietolerancją pokarmową. Intensywność objawów oraz czas ich trwania – to natomiast podstawowa różnica między nimi.

Alergia pokarmowa - nie bagatelizuj!

O ile bowiem alergię pokarmową ma się zwykle na całe życie, o tyle nadwrażliwość na dany produkt może przeminąć. Przykładowo popularna nietolerancja na mleko krowie u niemowlaków w 90% przechodzi w okresie przedszkolnym (zwykle przed 3 rokiem życia).

Poza tym, nietoleracja pokarmowa przebiega dużo spokojniej i w żadnej jej fazie, nie występuje zagrożenie życia.

Alergia na pokarm może mieć uwarunkowanie genetyczne

W alergii pokarmowej nie tylko winne są jednak geny. Częściej na alergię pokarmową zapadają ludzie, którzy w okresie niemowlactwa zostali za szybko odstawieni od pokarmu matki.

Ponadto, dostrzegalna jest zależność kulturowa. Na przykład alergia na ryż występuje o wiele częściej w krajach azjatyckich niż europejskich, gdzie produkt ten stanowi podstawowe pożywienie. W Polsce najczęściej uczulają natomiast jaja, mleko, orzechy, soja, ryby oraz białka zbóż.

Alergia to indywidualna sprawa

Alergia pokarmowa ma przebieg jednostkowy i wymaga indywidualnie dobranej diety oraz lekarstw.

Jakie obszary są jednak najczęściej atakowane przez tę chorobę?

  • skóra ( pokrzywka, obrzęk, wysypka, świąd, atopowe zapalenie skóry – AZS),
  • układ pokarmowy (nudności, wymioty, biegunki, bóle brzucha, puchnięcie warg i języka, brak apetytu, nieprawidłowe przyrosty masy ciała)
  • układ oddechowy (zapalenie spojówek, katar, obrzęk krtani, duszność, kaszel, drapanie w gardle, astma).

Alergia pokarmowa – rozpoznanie i leczenia

Próbując ustalić na jakie produkty spożywcze jest się uczulonym, należy mieć na uwadze, że w przypadku tego schorzenia nie ma prostych rozwiązań. Może zdarzyć się, że jeden objaw będzie towarzyszył alergii na kilka produktów, albo że jeden produkt będzie wywoływał reakcję organizmu na kilka sposobów w różnych jego obszarach.

Wyleczyć z alergii pokarmowej nie można się. Co nie znaczy, że nie da się jej leczyć. Podstawą profilaktyki jest eliminowanie z jadłospisu składników, na które jest się uczulonym.

Ponadto lekarz, który śledzi i zna przebieg tej choroby danej osoby, może przepisać leki przeciwalergiczne, przeciwhistaminowe lub inne, które będą łagodzić przebiegi reakcji alergicznych.

Niestety, w przypadku tego rodzaju uczulenia nawet długoletnie zabiegi odczulające okazują się nieskuteczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0