Składniki

  • Na gravy: 240 ml czerwonego wina
  • 120 ml dobrze doprawionego bulionu z kaczki lub kurczaka
  • pęczek młodego tymianku lub bouquet garni
  • cebula pokrojona na ćwiartki
  • 5 cm skórki pomarańczowej
  • 4 suszone figi przekrojone na pół
  • sól, pieprz
  • Na kaczkę: 2 duże jabłka
  • 700 g korzeni selera
  • łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • 30 g masła
  • 4 średnie piersi kaczki ze skórą

Opis wykonania

Dieta bez jajek, glutenu i orzechów:

Umieścić składniki na gravy w rondlu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 30 minut do czasu, gdy figi zmiękną. Wyrzucić cebulę, tymianek (lub bouquet garni) oraz skórkę pomarańczową. Przełożyć figi oraz minimalną ilość płynu (6-8 łyżek) do robota kuchennego i zmiksować. Zmieszać zmiksowane figi z pozostałą częścią sosu i odstawić.

Obrać i pokroić jabłka w kostkę o boku 1 cm. Podobnie postąpić z selerami. Zalać jabłka i selery wodą zakwaszoną octem winnym lub jabłkowym, żeby nie ciemniały. Gotować selera na parze 3-5 minut, aż zmięknie.

Przyrumienić jabłka na maśle, ale tak, żeby nadal były jjędrne. Na średnim ogniu, na dużej patelni, ułożyć piersi kaczki skórą do dołu. Gdy tłuszcz zacznie się topić, smażyć piersi na średnim ogniu 5 minut. Gdy skóra się zarumieni, przełożyć piersi na drugą stronę i smażyć 10-12 minut, w zależności od upodobania. Przykryć patelnię, jeśli tłuszcz pryska. Wyjąć kaczkę za pomocą łyżki cedzakowej i trzymać w cieple.

Wylać nadmiar tłuszczu, przelać na patelnię gravy, zdrapując z dna przypieczone kawałki mięsa. Doprowadzić sos do wrzenia, po czym gotować na wolnym ogniu 1-2 minuty. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i trzymać w cieple.

Wrzucić na patelnię selery i jabłka. Smażyć chwilę, by sie podgrzały. Pokroić piersi kaczki na cienkie plastry. Wyłożyć selery i jabłka na podgrzany półmisek, po czym ułożyć na nich plastry kaczki. Polać wokół gravy. Podawać natychmiast.

Czas gotowania: 50 minut.