Składniki

  • 85 g zwykłej mąki
  • łyżka kakao bez orzechów
  • duża szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g miękkiego, jasnego cukru brązowego
  • 55 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 100 g czekolady deserowej bez orzechów
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 duże jajka rozstrzepane

Opis wykonania

Dieta bez orzechów:

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyłożyć pergaminem formę do pieczenia o wymiarach 18 × 28 cm. Przesiać mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia do miski. Włożyć cukier, masło lub margarynę, wodę, czekoladę i esencję waniliową do rondla i delikatnie podgrzać, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą.

Przelać do mąki, dodać jajka i ubijać, aż masa będzie gładka. Przełożyć do przygotowanej formy i piec około 20 minut, aż ciasto będzie jędrne i nieco przypieczone z wierzchu.

Odstawić do wystygnięcia na 10 minut, po czym pokroić na 16 części. Przed wyjęciem z formy całkowicie wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Dieta bez produktów mlecznych i orzechów:

Postępować według przepisu, ale użyć bezmlecznej margaryny zamiast masła lub zwykłej. Upewnić się, czy czekolada deserowa też jest bezmleczna.

Dieta bez glutenu i bez orzechów:

Postępować według przepisu, ale zastąpić zwykłą mąkę mąką bezglutenową. Sprawdzić, czy proszek do pieczenia i kakao są bezglutenowe.