Obiad Przepisy

Kaczka faszerowana wieprzowiną i grzybkami

Składniki

  • kaczka
  • 25 dag mielonej wieprzowiny
  • 4 suszone grzybki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól do smaku

Opis wykonania

1. Kaczkę umyj i osusz kuchennym papierowym ręcznikiem.
2. Sos sojowy zmieszaj z solą i tą mieszaniną natrzyj tusze z zewnątrz i od wewnątrz.
3. Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na oliwie,dodaj (uprzednio namoczone)pokrojone w paski grzybki,czosnek wyciśnięty w prasce i zmielone mięso wieprzowe.Smaż aż mięso złapie złoty kolor.
4. Odstaw z ognia,wbij jaja,dodaj sos sojowy i paprykę .Wymieszaj.
5. Nadziej kaczkę farszem,zaszyj i piecz w piekarniku do miękkości w temperaturze 180 stopni C.Pod koniec należy ją zrumienić.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *