Składniki

  • około 3/4 kg świeżej dyni
  • 2 szklanki rosołu z drobiu lub rosołu warzywnego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • szczypta imbiru w proszku
  • szczypta ostrej papryki
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 12 %
  • 2 łyżki pestek dyni
  • łyżka oleju z pestek dyniowych

Opis wykonania

1. Dynię obierz ze skórki, odrzuć pestki, a miąższ pokrój nie zbyt drobno.

2. Pokrojony miąższ z olejem z pestek winogron podgrzewaj w garnku, aż się rozgotuje na pure po czym starannie zmiksuj i dodawaj po woli rosół.

3. Zagotuj zupę doprawiając ją imbirem ostrą papryką i na koniec śmietanką.

4. Na suchej gorącej patelni praż przez minutę pestki dyni.

5. Zupę wlej do filiżanek, polej odrobiną oleju z pestek dyniowych, posyp uprażonymi pestkami.

Smacznego!