ABC alergii CHOROBY ALERGICZNE
Grupa krwi AB a alergia

Osobą, która napisała kilka prac o oddziaływaniu diety na zdrowie w odniesieniu do posiadanej grupy krwi jest doktor Peter J. D’Adamo. Na podstawie badań doszedł do wniosku, że każda z grup krwi posiada odpowiedni zestaw składników pokarmowych, które są dla nich szczególnie korzystne, neutralne lub wręcz niedozwolone.
Jeśli masz grupę krwi AB, to pewne produkty mogą być dla Ciebie korzystne, a dla innych grup będą neutralne lub szkodliwe. Specyfikacja ilości i jakości przyjmowanych posiłków jest podstawowym elementem dbania o układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko zapaleń i objawy alergii.
Na podstawie prostych testów, które umieścił w swojej książce „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Alergie” możesz szybko znaleźć odpowiedź na pytanie, jak bardzo jesteś podatny lub odporny na alergię. Każdy z testów jest nieco inny, w zależności od grupy krwi.
Lektyny i aglutynacja
Badania dowiodły, że ponad połowa całej aktywności układu immunologicznego zawiera się w układzie pokarmowym, dlatego tak wielką wagę powinno się przywiązywać do świadomego odżywiania się.
Nieraz problemy alergiczne wynikają z obecności w spożywanym jedzeniu zbyt dużej ilości lektyn, które są białkami zawartymi w wielu produktach. Mają one zdolność wiązania się z cukrami, także tymi, które są antygenami grup krwi.
Gdy dojdzie do takiego procesu, już tylko krok dzieli od uszkodzenia uszkodzenia komórek, a to często prowadzi do nieprzyjemnych dolegliwości, m.in. zapalenia śluzówki, alergii pokarmowej, a nawet wzmożonej przepuszczalności jelit.
Od razu, gdy Twój organizm rozpozna antygen zajmie się produkowaniem przeciwciał, które biorą udział w procesie aglutynacji. Jest to proces sklejania antygenu wirusa w taki sposób, aby zgrupować go z innymi, a tym samym ułatwić usunięcie ich z organizmu.
Podatność na alergię dla grupy krwi AB
Jeśli masz grupę krwi AB powinieneś wiedzieć, jakie produkty są dla Ciebie niewskazane, a także skąd biorą się skłonności Twojego organizmu do pewnych reakcji. Dobrą wiadomością jest, że wśród osób z grupą krwi AB stwierdzono wysoką odporność na choroby alergiczne układu oddechowego. Jednak równocześnie dotykają ich te same dolegliwości, co nosicieli grup A i B.
Do grupy A upodabnia ich tendencja do nadmiernej stymulacji selektyn na ściankach naczyń krwionośnych, co często skutkuje stanami zapalnymi. Z grupą A łączy ją także skłonność do nadmiernego wydzielania śluzu i niedoborów kwasów żołądkowych.
Z kolei wspólne z grupą B jest podatność na infekcje wirusowe i bateryjne, które są o tyle niebezpieczne, że mogą wywołać stan zapalny o charakterze immunologicznym.
Poniżej – tabela przedstawiająca produkty żywieniowe, z podziałem uwzględniającym ich przydatność lub niepożądanie w diecie osób o grupie krwi AB.
Wskazane | Neutralne | Niewskazane |
---|---|---|
Ziarno i produkty sojowe | Bażant | Bekon |
Indyk | Kozina | Gęś, Kurczak |
Łosoś | Karp | Guma akacjowa, arabska, guar |
Sardynka | Śledź świeży | Halibut |
Przetwory mleczne z żywymi kulturami bakterii | Tilapia | Pstrąg tęczowy, źródlany |
Olej lniany | Jajo: gęsie, kacze, przepiórcze | Węgorz |
Oliwa z oliwek | Sery edamski, gouda | Jajo kacze |
Brokuł | Olej arachidowy, rzepakowy | Lody |
Cytryna | Twarożek kwaśny | Masło |
Cebula | Migdał | Sery: brie, camembert, parmezan |
Kalafior | Fasola biała, Groszek zielony | Olej sezamowy, kukurydziany, słonecznikowy |
Kurkuma | Orzech włoski | Mak |
Zielona herbata | Fasola biała, Kasztan jadalny | Nasiona słonecznika, Ziarno sezamowe |
Jogurt | Groszek zielony, Szpinak | Bób, Fasola: czarna, nerkowata |
Kefir | Soczewica, Jęczmień | Pszenica |
Orzech włoski | Zielona fasolka szparagowa | Kukurydza, Ketchup |
Siemię lniane | Mąka i produkty orkiszowe, Kuskus | Kasza i mąka kukurydziana, kuskus |
Pieczarka | Brukselka, Dynia | Awokado, Granat, Pomarańcza, Awokado |
Winogrona | Pomidor | Kukurydza |
Wiśnie | Majeranek, Goździki | Oliwki czarne |
Czereśnie | Banan, Gruszka, Truskawka | Papryka |
« Astma – czy jest dziedziczna?