ABC alergii CHOROBY ALERGICZNE

Grupa krwi AB a alergia

Dieta a grupa krwi AB

Osobą, która napisała kilka prac o oddziaływaniu diety na zdrowie w odniesieniu do posiadanej grupy krwi jest doktor Peter J. D’Adamo. Na podstawie badań doszedł do wniosku, że każda z grup krwi posiada odpowiedni zestaw składników pokarmowych, które są dla nich szczególnie korzystne, neutralne lub wręcz niedozwolone.

Jeśli masz grupę krwi AB, to pewne produkty mogą być dla Ciebie korzystne, a dla innych grup będą neutralne lub szkodliwe. Specyfikacja ilości i jakości przyjmowanych posiłków jest podstawowym elementem dbania o układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko zapaleń i objawy alergii.

Na podstawie prostych testów, które umieścił w swojej książce „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Alergie” możesz szybko znaleźć odpowiedź na pytanie, jak bardzo jesteś podatny lub odporny na alergię. Każdy z testów jest nieco inny, w zależności od grupy krwi.

Lektyny i aglutynacja

Badania dowiodły, że ponad połowa całej aktywności układu immunologicznego zawiera się w układzie pokarmowym, dlatego tak wielką wagę powinno się przywiązywać do świadomego odżywiania się.

Dieta a grupa krwi ABNieraz problemy alergiczne wynikają z obecności w spożywanym jedzeniu zbyt dużej ilości lektyn, które są białkami zawartymi w wielu produktach. Mają one zdolność wiązania się z cukrami, także tymi, które są antygenami grup krwi.
Gdy dojdzie do takiego procesu, już tylko krok dzieli od uszkodzenia uszkodzenia komórek, a to często prowadzi do nieprzyjemnych dolegliwości, m.in. zapalenia śluzówki, alergii pokarmowej, a nawet wzmożonej przepuszczalności jelit.

Od razu, gdy Twój organizm rozpozna antygen zajmie się produkowaniem przeciwciał, które biorą udział w procesie aglutynacji. Jest to proces sklejania antygenu wirusa w taki sposób, aby zgrupować go z innymi, a tym samym ułatwić usunięcie ich z organizmu.

Podatność na alergię dla grupy krwi AB

Jeśli masz grupę krwi AB powinieneś wiedzieć, jakie produkty są dla Ciebie niewskazane, a także skąd biorą się skłonności Twojego organizmu do pewnych reakcji. Dobrą wiadomością jest, że wśród osób z grupą krwi AB stwierdzono wysoką odporność na choroby alergiczne układu oddechowego. Jednak równocześnie dotykają ich te same dolegliwości, co nosicieli grup A i B.

Do grupy A upodabnia ich tendencja do nadmiernej stymulacji selektyn na ściankach naczyń krwionośnych, co często skutkuje stanami zapalnymi. Z grupą A łączy ją także skłonność do nadmiernego wydzielania śluzu i niedoborów kwasów żołądkowych.

Z kolei wspólne z grupą B jest podatność na infekcje wirusowe i bateryjne, które są o tyle niebezpieczne, że mogą wywołać stan zapalny o charakterze immunologicznym.
Poniżej – tabela przedstawiająca produkty żywieniowe, z podziałem uwzględniającym ich przydatność lub niepożądanie w diecie osób o grupie krwi AB.

 

Wskazane Neutralne Niewskazane
Ziarno i produkty sojowe Bażant Bekon
Indyk Kozina Gęś, Kurczak
Łosoś Karp Guma akacjowa, arabska, guar
Sardynka Śledź świeży Halibut
Przetwory mleczne z żywymi kulturami bakterii Tilapia Pstrąg tęczowy, źródlany
Olej lniany Jajo: gęsie, kacze, przepiórcze Węgorz
Oliwa z oliwek Sery edamski, gouda Jajo kacze
Brokuł Olej arachidowy, rzepakowy Lody
Cytryna Twarożek kwaśny Masło
Cebula Migdał Sery: brie, camembert, parmezan
Kalafior Fasola biała, Groszek zielony Olej sezamowy, kukurydziany, słonecznikowy
Kurkuma Orzech włoski Mak
Zielona herbata Fasola biała, Kasztan jadalny Nasiona słonecznika, Ziarno sezamowe
Jogurt Groszek zielony, Szpinak Bób, Fasola: czarna, nerkowata
Kefir Soczewica, Jęczmień Pszenica
Orzech włoski Zielona fasolka szparagowa Kukurydza, Ketchup
Siemię lniane Mąka i produkty orkiszowe, Kuskus Kasza i mąka kukurydziana, kuskus
Pieczarka Brukselka, Dynia Awokado, Granat, Pomarańcza, Awokado
Winogrona Pomidor Kukurydza
Wiśnie Majeranek, Goździki Oliwki czarne
Czereśnie Banan, Gruszka, Truskawka Papryka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *