ABC alergii CHOROBY ALERGICZNE

Grupa krwi AB a alergia

Dieta a grupa krwi AB

Osobą, która napisała kilka prac o oddziaływaniu diety na zdrowie w odniesieniu do posiadanej grupy krwi jest doktor Peter J. D’Adamo. Na podstawie badań doszedł do wniosku, że każda z grup krwi posiada odpowiedni zestaw składników pokarmowych, które są dla nich szczególnie korzystne, neutralne lub wręcz niedozwolone.

Jeśli masz grupę krwi AB, to pewne produkty mogą być dla Ciebie korzystne, a dla innych grup będą neutralne lub szkodliwe. Specyfikacja ilości i jakości przyjmowanych posiłków jest podstawowym elementem dbania o układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko zapaleń i objawy alergii.

Na podstawie prostych testów, które umieścił w swojej książce „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Alergie” możesz szybko znaleźć odpowiedź na pytanie, jak bardzo jesteś podatny lub odporny na alergię. Każdy z testów jest nieco inny, w zależności od grupy krwi.

Lektyny i aglutynacja

Badania dowiodły, że ponad połowa całej aktywności układu immunologicznego zawiera się w układzie pokarmowym, dlatego tak wielką wagę powinno się przywiązywać do świadomego odżywiania się.

Dieta a grupa krwi ABNieraz problemy alergiczne wynikają z obecności w spożywanym jedzeniu zbyt dużej ilości lektyn, które są białkami zawartymi w wielu produktach. Mają one zdolność wiązania się z cukrami, także tymi, które są antygenami grup krwi.
Gdy dojdzie do takiego procesu, już tylko krok dzieli od uszkodzenia uszkodzenia komórek, a to często prowadzi do nieprzyjemnych dolegliwości, m.in. zapalenia śluzówki, alergii pokarmowej, a nawet wzmożonej przepuszczalności jelit.

Od razu, gdy Twój organizm rozpozna antygen zajmie się produkowaniem przeciwciał, które biorą udział w procesie aglutynacji. Jest to proces sklejania antygenu wirusa w taki sposób, aby zgrupować go z innymi, a tym samym ułatwić usunięcie ich z organizmu.

Podatność na alergię dla grupy krwi AB

Jeśli masz grupę krwi AB powinieneś wiedzieć, jakie produkty są dla Ciebie niewskazane, a także skąd biorą się skłonności Twojego organizmu do pewnych reakcji. Dobrą wiadomością jest, że wśród osób z grupą krwi AB stwierdzono wysoką odporność na choroby alergiczne układu oddechowego. Jednak równocześnie dotykają ich te same dolegliwości, co nosicieli grup A i B.

Do grupy A upodabnia ich tendencja do nadmiernej stymulacji selektyn na ściankach naczyń krwionośnych, co często skutkuje stanami zapalnymi. Z grupą A łączy ją także skłonność do nadmiernego wydzielania śluzu i niedoborów kwasów żołądkowych.

Z kolei wspólne z grupą B jest podatność na infekcje wirusowe i bateryjne, które są o tyle niebezpieczne, że mogą wywołać stan zapalny o charakterze immunologicznym.
Poniżej – tabela przedstawiająca produkty żywieniowe, z podziałem uwzględniającym ich przydatność lub niepożądanie w diecie osób o grupie krwi AB.

 

Wskazane Neutralne Niewskazane
Ziarno i produkty sojowe Bażant Bekon
Indyk Kozina Gęś, Kurczak
Łosoś Karp Guma akacjowa, arabska, guar
Sardynka Śledź świeży Halibut
Przetwory mleczne z żywymi kulturami bakterii Tilapia Pstrąg tęczowy, źródlany
Olej lniany Jajo: gęsie, kacze, przepiórcze Węgorz
Oliwa z oliwek Sery edamski, gouda Jajo kacze
Brokuł Olej arachidowy, rzepakowy Lody
Cytryna Twarożek kwaśny Masło
Cebula Migdał Sery: brie, camembert, parmezan
Kalafior Fasola biała, Groszek zielony Olej sezamowy, kukurydziany, słonecznikowy
Kurkuma Orzech włoski Mak
Zielona herbata Fasola biała, Kasztan jadalny Nasiona słonecznika, Ziarno sezamowe
Jogurt Groszek zielony, Szpinak Bób, Fasola: czarna, nerkowata
Kefir Soczewica, Jęczmień Pszenica
Orzech włoski Zielona fasolka szparagowa Kukurydza, Ketchup
Siemię lniane Mąka i produkty orkiszowe, Kuskus Kasza i mąka kukurydziana, kuskus
Pieczarka Brukselka, Dynia Awokado, Granat, Pomarańcza, Awokado
Winogrona Pomidor Kukurydza
Wiśnie Majeranek, Goździki Oliwki czarne
Czereśnie Banan, Gruszka, Truskawka Papryka