Kwercetyna w alergii

Kwercetyna  to najbardziej rozpowszechniony flawonol.

Jak działa kwercetyna ?

  • zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, uszczelnia je
  • działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie,
  • ma działanie antyhistaminowe,
  • wpływa korzystnie na stężenie lipidów w krwi
  • wpływa korzystnie na podniesienie wydolności tlenowej organizmu (VO2 max. – jej wskaźnik, który jest miernikiem zdrowia i pokazuje, ile tlenu pochłania organizm)
  • ma też właściwości antyoksydacyjne – jest wymiataczem wolnych rodników
  • zwalcza zmęczenie, łagodzi skutki stresu.

Kwercetyna ma zastosowanie w spowalnianiu procesów starzenia, zwłaszcza w połączeniu z witaminą C.
Udowodniono naukowo, że kwercetyna łagodzi także skutki napromieniowania, co może mieć zastosowanie radioterapii nowotworów.

Kwercetyna wspomaga układ odpornościowy i doprowadza do zwiększania ilości mitochondriów (czyli centrów energetycznych komórki) w mięśniach i w mózgu.

Kwercetyna  – naturalnie produkowana

Kwercetyna naturalnie produkowana jest m.in. przez paprocie, miłorząb, jest w skórze cebuli czerwonej, jagodach, jabłkach i winogronach.

Kwercetyna w alergiiKwercetyna w postaci rozpuszczonej znajduje się w czerwonym winie i zielonej herbacie. Regularne przyjmowanie kwercetyny w diecie owocowo-warzywnej zapobiega skutecznie zapadaniu na choroby naczyniowe i serca (także przez spożycie czerwonego wina).

Kwercetyna w normalnych dawkach nie wywołuje efektów ubocznych, jednak przekroczenie dziennej normy może wywołać hipotensję czyli niskie ciśnienie krwi i obniżyć jej krzepliwość.