Alergie pokarmowe POZOSTAŁE ALERGIE POKARMOWE

Glutaminian sodu – częsty alergen pokarmowy

Glutaminian sodu - częsty alergen pokarmowy

Nadmierne jego spożycie powoduje palpitacje serca, bóle głowy czy potliwość. Te objawy fizjologiczne wraz z drętwieniem, osłabieniem i palpitacją tworzą tzw. syndrom chińskiej restauracji.

Na ogół reakcje na glutaminoan sodu są sporadyczne i krótkotrwałe, stąd został uznany za bezpieczny dla zdrowia. U niektórych wzmaga znacznie apetyt. Zjedzony w bardzo dużych ilościach może uszkodzić siatkówkę oka, ale to bardzo rzadkie przypadki.

Glutaminian sodu - częsty alergen pokarmowy

Gdzie występuje E 621?

  • w koncentratach sosów i zup
  • w przyprawach do mięs, sosów i zup (jak Vegeta, Maggi, Jarzynka, Kucharek)
  • w gotowych daniach jak flaki, bigos, pulpety w sosie, kapusta faszerowana itp.
  • wyrobach garmażeryjnych z nadzieniami warzywnymi lub mięsnymi jak krokiety, pierogi
  • w wędlinach i pasztetach
  • w daniach kuchni azjatyckiej
  • chipsach i przekąskach

Naturalnie występujący jest głównym składnikiem białek i jest obecny w większości naturalnych produktów spożywczych – jak mięso, drób, owoce morza, warzywa i mleko.

Nadaje produktom spożywczym charakterystyczny smak zwany umami, określony przez naukowców jako piąty podstawowy obok smaku słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego.

Warto wiedzieć, że nasz organizm może sam wytwarzać kwas glutaminowy.

Glutaminian sodu - częsty alergen pokarmowyGlutaminian pozyskany z produktów naturalnych jest głównym źródłem energii w naszych jelitach, absorbując aż 96% z całości glutaminianu spożytego z żywnością (co oznacza, że do naszych pozostałych organów dociera jedynie pozostałe 4%).

Na bazie kwasu glutaminowego wytwarza się inne substancje poprawiające smak żywności – m.in.
glutaminian potasu – E 622
diglutaminian wapnia – E 623
glutaminian monoamonowy – E 624
diglutaminian magnezu – E 625.