ABC alergii ZAPOBIEGANIE ALERGII

Dieta sposobem na wiosenne dolegliwości alergiczne

Dieta sposobem na wiosenne dolegliwości alergiczne

Doktor Fred Pescatore twierdzi, że odpowiednia dieta może spowodować, że w tym okresie nie będziesz dotkliwie odczuwać reakcji alergicznych organizmu.

Winny stan zapalny

Pescatore twierdzi, że objawy takie jak kichanie, swędzące oczy, duszności, wysypka, które są charakterystyczne dla tej pory roku mogą być wywoływane przez źle zbalansowane nawyki żywieniowe.

Wgląd w diety pacjentów z alergią, które zbierał przez lata i zmniejszenie lub nawet pozbycie się u nich konieczności stosowania leków na astmę lub alergię – dzięki odpowiednio dopasowanym posiłkom – są podstawą do zawierzenia jego radom. Jego zdaniem niezależnie od tego, czy cierpisz na astmę, czy alergię lekarstwo jest to samo – zmniejszenie stanu zapalnego w ciele.

Dieta zależna od uczulenia

W związku z takim postawieniem problemu alergii jego przyczyn i zarazem rozwiązania należy doszukiwać się we właściwie dobieranych posiłkach. Jeśli jesteś uczulony na drożdże i pleśń, powinieneś wybrać dietę o niskiej zawartości drożdży.

Dieta sposobem na wiosenne dolegliwości alergiczneUnikaj fermentowanych potraw, serów i grzybów, a w sezonie pylenia traw ogranicz spożycie produktów mlecznych oraz zbóż – przede wszystkim kukurydzy, pszenicy, owsa, żyta i ryżu.

Rafinowany cukier i mąką oraz wszystkie przetwarzane produkty spożywcze przyczyniają się do wywoływania zapaleń, należy ich więc unikać. Najlepiej, abyś sprawdził, jakie produkty wchodzą w reakcje krzyżowe z Twoją alergią – to także istotny punkt zaleceń doktora Pescatore. Według niego pozwolisz tym samym własnemu ciału lepiej radzić sobie z alergenami wziewnymi.

Szczyt sezonu uczuleń na pyłki drzew przypada na kwiecień i rozciąga się na czerwiec i w tym czasie zalecane przez Pescatore jest unikanie selera, marchwi, jabłek, ziemniaków, brzoskwiń, orzechów, a także przypraw takich jak kminek, anyż, kolendra, koper włoski, pietruszka i pasternak.

A oprócz posiłków?

Nie tylko właściwa dieta jest czynnikiem wpływającym na reakcje alergiczne. Zdaniem doktora Pescatore alergicy powinni wspomagać odpowiednie odżywianie suplementami witaminowymi. I tak

  • witamina D3 może zmniejszyć stan zapalny,
  • witamina C pomaga zwalczyć stres pojawiający się w wyniku alergii,
  • witamina A działa wspomagająco na usuwanie śluzu.

Ponadto u większości cierpiących na alergię występuje stan nierównowagi bakteryjnej w jelitach, którą zniwelować pomaga witamina B12. Do tych składników należy jeszcze dodać kwercetynę, która jest jednym z najlepszych naturalnych leków przeciwhistaminowych oraz magnez pomagający organizmowi pozbyć się toksyn i ułatwiający oddychanie.

Dieta sposobem na wiosenne dolegliwości alergiczneDo suplementacji witaminowej Pescatore dodaje szczegóły, na które warto zwrócić uwagę, aby zmniejszyć ilość alergenów w najbliższym otoczeniu. Sugeruje zamykanie okien na noc, aby alergeny nie dostawały się do domu i używanie urządzeń oczyszczających powietrze, który hamują aeroalergeny, w tym pleśń.

W utrzymaniu alergenów z dala od domu ma pomóc zdejmowanie przed wejściem do niego butów, a dostępu do samochodu – częste odkurzanie. Doktor Pescatore uważa, że stosowanie się do tych zasad może znacznie uprzyjemnić czas nasilonego pylenia wiosną i poprawić jakość życia alergików i astmatyków.

Źródło: medicalnewstoday.com