Reakcje krzyżowe – alergeny wziewne i kontaktowe a pokarmowe


Reakcje krzyżowe - alergeny wziewne i kontaktowe a pokarmowe

Zjawisko alergii krzyżowej powstaje na skutek wysokiego podobieństwa lub identyczności alergenów, które dostają się do naszego organizmu różnymi drogami, dlatego u uczulonych na pyłki roślinne może wystąpić reakcja alergiczna po spożyciu owoców, a pyłki dostają się przecież także do produktów spożywczych.

 

alergeny wziewne lub kontaktowe alergeny pokarmowe reagujące krzyżowo
JAD PSZCZELI miód
pyłki BYLICY papryka, curry, pieprz, cynamon, czosnek, kolendra, kminek, koperek, koper włoski, marchew, gałka muszkatołowa, seler, rumianek, słonecznik (ziarna)
pyłki TRAW i ZIÓŁ kiełki i mąki z pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta; kukurydza, ryż; marchew, pomidory, groch, seler, soja, buraki, melon, orzechy, jabłka, brzoskwinie, kiwi, śliwki, wiśnie
CHWASTY, AMBROZJA seler, marchew, ogórki, dynie, melony; rumianek, koper, banan, orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, ziarna słonecznika, miód, olej słonecznikowy, piwo
pyłki OLCHY, BRZOZY, LESZCZYNY, CHWASTÓW marchew, ziemniaki, seler, groch, strączkowe pozostałe, melon, pietruszka, jabłka, śliwki, brzoskwinie, kiwi, orzechy laskowe, sezam, ziarna słonecznika
ROZTOCZA krewetki, skorupiaki, ślimaki
PIERZE białko i żółtko jaj, mięso kurze, indycze, kacze i gęsie
LATEKS ananas, figi, papaja, pomidory, gryka, orzechy ziemne, awokado, banany, kiwi, melon, ziemniaki

Źródło: “Zioła a alergia pokarmowa” A. Taraszewska, M. Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; Wyd. Medyczne Borgis, 2006

Czytaj również:
Reakcje alergiczne na trujący bluszcz i… mango
Alergia na kukurydzę- wziewna i pokarmowa

Komentarze

Zaloguj się wpisując swój login i hasło
lub poprzez jeden z poniższych serwisów