Co najczęściej nas uczula? - lista najpopularniejszych alergenów

Alergie sezonowe – które pyłki uczulają najczęściej?

Wielkimi krokami zbliża się wiosna, a wraz z nią alergie sezonowe. Przeprowadzono badania naukowe, które wykazały, iż najczęściej uczulają pyłki traw i żyta. Silne działanie alergizujące wykazują też pyłki bylicy, brzozy, leszczyny, olszy i babki. Nie brakuje też osób uczulonych na pyłek dębu, sosny, buku czy topoli.  Gdy alergen wziewny przedostanie się do nosa, spojówek czy płuc, w organizmie zostaje uruchomiona kaskada reakcji, która prowadzi do odpowiedzi immunologicznej. Uczulenie na pyłki roślin na ogół manifestuje się nieżytem nosa, zaczerwienieniem spojówek, łzawieniem oczu i kaszlem alergicznym.

 

Do alergenów wziewnych zaliczamy również zarodniki grzybów z rodzaju Alternaria i Cladosporium, które wraz z wiatrem mogą być przenoszone na duże odległości.  Rozwojowi grzybów sprzyjają deszczowe, wilgotne dni.

Jesień okresem nasilenia alergii na roztocza

Jedną z często spotykanych alergii jest uczulenie na kurz,  w rzeczywistości za wystąpienie dokuczliwych dolegliwości odpowiadają białka zawarte w odchodach roztoczy. Ludzki naskórek stanowi pożywkę dla tych mikroskopijnych pajęczaków, które najlepiej rozwijają się w ciepłych i wilgotnych pomieszczeniach. Osoby uczulone na roztocza powinny pamiętać o regularnym wietrzeniu mieszkania, na rynku znaleźć można również odkurzacze ze specjalnym filtrem, który przynosi świetne rezultaty w walce z mikroskopijnymi pajęczakami.

Co najczęściej nas uczula? - lista najpopularniejszych alergenów

Alergia na roztocza jest trudna do opanowania, ponieważ trudno całkowicie wyeliminować alergen z naszego otoczenia. Uczulenie na te mikroskopijne pajęczaki najbardziej daje się we znaki jesienią, gdy rozpoczyna się sezon grzewczy.  W przypadku alergii na roztocza często obserwuje się objawy takie jak katar alergiczny, drapanie w gardle, suchy napadowy kaszel, duszności astmatyczne i zmiany skórne.

Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe

Teoretycznie każdy produkt spożywczy może wywołać reakcję o podłożu uczuleniowym, ale niektóre z nich alergizują częściej niż inne. Stworzono nawet listę 14 najczęściej spotykanych alergenów pokarmowych.

Alergia na mleko czy nietolerancja laktozy?

Wiele osób błędnie utożsamia alergię na mleko z nietolerancją laktozy. W pierwszym przypadku mamy do czynienia z odpowiedzią układu immunologicznego skierowaną przeciwko białku. Z kolei u osób dotkniętych nietolerancją laktozy występuje niedobór laktazy jelitowej, enzymu odpowiedzialnego za rozkład cukru mlecznego do glukozy i galaktozy. Osoby, które zmagają się z nietolerancją laktozy, nie muszą całkowicie rezygnować z nabiału. Wystarczy, że zastąpią mleko jogurtami i kefirami. Mleczne wyroby fermentowane charakteryzują się obniżoną zawartością laktozy, ponieważ jest ona wykorzystywana przez bakterie kwasu mlekowego. Z myślą o osobach, których organizm wytwarza niedostateczną ilość laktazy jelitowej, producenci żywności opracowali mleko o obniżonej zawartości laktozy.

W przypadku alergii na mleko sytuacja jest bardziej skomplikowana. Chory musi zrezygnować nie tylko z mleka, ale również wyrobów zawierających nawet śladowe ilości tego napoju. Białka, które wywołują odpowiedź alergiczną, są odporne na działanie wysokiej temperatury, toteż nie ulegają rozkładowi podczas gotowania czy pieczenia.  Niektóre osoby uczulone na mleko krowie, mogą spożywać na mleko kozie i owcze.