Alergie pokarmowe

Czy produkty typu light są zdrowe?

Czy produkty typu light są zdrowe?

Branża spożywcza w odpowiedzi na zmieniające się potrzeby klientów opracowała produkty typu light.  Dziś półki w hipermarketach uginają się pod ciężarem artykułów o obniżonej zawartości cukru i tłuszczu. Czy rzeczywiście  jedząc jogurty typu light i pijąc dietetyczną colę, można pozbyć się zbędnych kilogramów?

Czym są produkty typu light?

Gama „lekkich” artykułów spożywczych systematycznie się rozrasta, w wersji light znajdziemy nie tylko jogurty i płatki do mleka, ale też czekolady, majonezy czy napoje gazowane.  Jakie warunki musi spełniać produkt, aby na jego etykiecie mogło znaleźć się określenie „light”? Tę kwestię reguluje prawo unijne. Według wytycznych Komisji Europejskiej produktem „light” jest tylko taki wyrób, którego 100 g nie dostarcza więcej niż 40 kalorii  – dotyczy produktów stałych typu czekolada, płatki do mleka. W przypadku artykułów płynnych np.  coli, 100 g produktu może dostarczać maksymalnie 20 kalorii.

Czy produkty typu light są zdrowe?

Pomimo iż prawo jasno określa, jakie warunki muszą spełniać artykuły spożywcze typu light, niektóre z nich dostarczają organizmowi więcej kalorii niż ich tradycyjne  odpowiedniki. Choć może wydawać się to niedorzeczne, zjawisko to można wyjaśnić na prostym przykładzie.

Warto pamiętać, iż ograniczając zawartość jednego składnika, musimy zastąpić go czymś innym.  Gdy z czekolady eliminujemy cukier, zazwyczaj wprowadzamy do niej słodzik. Ten ostatni wprawdzie charakteryzuje się niewielką wartością energetyczną, ale w celu podkreślenia jego smaku do wyrobu dodaje się więcej tłuszczów pochodzenia roślinnego.

Słodziki – pułapka czyhająca na osoby na diecie

Wiele osób pragnie schudnąć, ale nie potrafi odmówić sobie łakoci i zastępuje swoje ulubione słodycze ich „lżejszymi” odpowiednikami. Choć nie można odmówić takim produktom skuteczności, żelki bez cukru są mniej tuczące, to ich spożywanie na dłuższą metę może wpłynąć negatywnie na funkcjonowanie organizmu.  Choć wszystkie substancje słodzące zostały gruntownie przebadane przed dopuszczeniem ich do obrotu,  łatwo można przekroczyć dopuszczalną dzienną normę i w rezultacie doprowadzić do zatrucia organizmu. W przypadku ksylitolu po przekroczeniu dopuszczalnej dziennej dawki może pojawić się biegunka, z kolei nadmierne spożycie aspartamu prowadzi do rozdrażnienia, problemów gastrycznych, nieprzyjemnego posmaku w ustach i bólów głowy.

Czym można zastąpić tłuszcz w wyrobach spożywczych?

Kaloryczność wyrobów można również ograniczyć, zastępując tłuszcz innymi substancjami.  Substancje o charakterze tłuszczowym nie tylko kształtują konsystencję artykułów spożywczych, ale też nadają im charakterystyczny smak.  Producenci żywności coraz częściej zastępują tłuszcz mączką chleba świętojańskiego, skrobią modyfikowaną czy gumą ksantanową.  W związku z tym, iż system pokarmowy człowieka nie trawi większości z wyżej wspomnianych substancji, wartość energetyczna produktu ulega zmniejszeniu.  Zamienniki tłuszczów dodaje się nie tylko do jogurtów, śmietany czy serów kanapkowych, ale też do czekolad i ciasteczek.

Czy produkty typu light są zdrowe?

Substancje dodawane do produktów typu light

Choć przyglądając się reklamom produktów typu light, można odnieść wrażenie, iż są one o wiele zdrowsze od swoich tradycyjnych odpowiedników, warto zachować ostrożność. Przed zakupem dietetycznego jogurtu dokładnie przeanalizuj jego skład.  Gdy producent obniża zawartość cukru lub tłuszczu, walory smakowe wyrobu ulegają pogorszeniu.  Aby zamaskować brak niektórych substancji, firmy spożywcze sięgają po różnego rodzaju dodatki do żywności, które na etykietach kryją się pod symbolem E.  Nawet naturalne substancje takie jak karagen, guma guar czy mączka chleba świętojańskiego mogą wpłynąć negatywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Specjaliści przestrzegają przed nadmiernym spożyciem substancji balastowych, czyli takich, które nie ulegają trawieniu.

Jeśli chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów, zmień dotychczasową dietę i postaw na aktywność fizyczną.  Zastępując tłuste kotlety mięsem gotowanym na parze, nie tylko ograniczasz wartość energetyczną posiłku, ale też zmniejszasz ryzyko wystąpienia miażdżycy.  Otwórz się na nowe doznania smakowe i  jedz więcej owoców i warzyw.

Inga

Komentarze

Marcelina Domagała

7 lat temu

W ogóle nie jadam produktów typu light, ponieważ wiem od siostry, ile chemii zawierają.

Komentarze są wyłączone.