Alergie pokarmowe GLUTEN NAJNOWSZE

Alergia pokarmowa na mąkę i celiakia

celiakia

Dolegliwości zdrowotne po spożyciu produktów mącznych to coraz większy problem. Co wspólnego ma alergia pokarmowa na mąkę i celiakia?

Alergia pokarmowa na mąkę

Stale wzrasta ilość osób uczulonych na produkty pokarmowe. Ich ogromna ilość nie ułatwia diagnozy. Alergeny pokarmowe wywołują różne objawy, nie tylko te związane z układem trawiennym człowieka. Alergia pokarmowa stanowi obecnie jeden z powszechnych rodzajów uczuleń. Mąka, jako jeden ze znanych produktów także należy do alergenów pokarmowych. Alergia na mąkę może przyjąć formę uczulenia nie tylko pokarmowego, ale wziewnego czy nawet kontaktowego. Źródłem alergenów są ziarna zbóż, z których wytwarzana jest mąka. Wśród nich znajdziemy także grzyby pleśniowe, dlatego uczulenie tak często dotyka osoby, mające codzienną styczność z produktem, czyli młynarzy czy piekarzy. Najbardziej popularna jest mąka pszenna. Powstaje z ziaren pszenicy, na które składa się wiele białek, będących alergenami. Albuminy, globuliny i gluteny to ich tradycyjne formy. Dlatego alergia pokarmowa na mąkę może być jednoznaczna z alergią na gluten. W pozostałych rodzajach mąki także znajdziemy alergeny w postaci białek zbóż.

Alergia pokarmowa na mąkę i celiakia

Alergia pokarmowa jest formą reakcji immunologicznej, na spożyty pokarm. Z układem immunologicznym jest związana także nietolerancja pokarmowa. Celiakia jest nietolerancją pokarmową o podłożu immunologicznym, ale nie jest alergią. To choroba trzewna, która atakuje jelita. Jest efektem nietolerancji glutenu przez organizm człowieka. Gluten zaś znajdziemy w mące, co jest elementem łączącym obydwa pojęcia. Alergia pokarmowa na mąkę i celiakia to zróżnicowane przypadłości. Choć objawy bywają podobne – bóle brzucha, wzdęcia, zmiany skórne, to inny jest mechanizm immunologiczny. celiakiaIlość objawów oraz forma choroby, jaką jest celiakia utrudnia diagnostykę. Znacznie częściej występuje celiakia utajona niż jawna. W przypadku alergii pokarmowej, objawy mogą wystąpić zaraz po zjedzeniu danego produktu, lub kilka godzin później. W rozpoznaniu pomagają testy alergiczne. Dodatkowo, obydwie choroby są bardzo często źle rozpoznawane. Pacjenci dowiadują się o nadwrażliwości jelit czy depresji a tymczasem przyczyną problemów jest alergia pokarmowa lub celiakia. Dlatego przy podejrzeniu tych schorzeń wykonuje się szereg badań oraz obserwacji, które umożliwiają wnikliwemu przyjrzeniu się danemu przypadkowi i ustaleniu przyczyny oraz formy choroby.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0