alergia na mięso drobiowe

Jednym z ulubionych rodzajów mięsa, spożywanych przez Polaków jest drób. Czy jest możliwa alergia na mięso drobiowe?

Alergie pokarmowe

Alergie pokarmowe są nadwrażliwością organizmu na działanie substancji zawartych w produktach pokarmowych. Alergeny takie jak białko, przyprawy czy inne składniki jedzenia mogą uczulać. Objawy alergii pokarmowej są dość zróżnicowane. Dotyczą nie tylko układu pokarmowego ale także oddechowego czy skóry. Dolegliwości zdrowotne takie jak wysypka czy bóle brzucha to częste objawy uczulenia pokarmowego. Reakcje alergiczne mogą pojawić się nawet po kilku dniach od spożycia alergizującego składnika, co może utrudnić postawienie prawidłowej diagnozy.

Alergia na mięso drobiowe

Alergia na mięso drobiowe nie występuje zbyt często. Manifestacją alergii są zazwyczaj zmiany skórne. Po spożyciu drobiu, na ciele możemy zaobserwować wysypkę. Wyprysk to dość typowy objaw uczulenia na mięso. Przy bardzo silnej alergii, nie wyklucza się pokrzywki a nawet wstrząsu anafilaktycznego. Wstrząs anafilaktyczny to zespół ogólnoustrojowych objawów klinicznych takich jak spadek ciśnienia tętniczego krwi, skurcz oskrzeli czy gorączka. Tego typu objaw to najgroźniejszy oznak alergii, który zagraża życiu alergika.

Mięso drobiowe i inne alergeny

Nie tylko samo białko mięsa drobiowego uczula. Mięso dostępne w sklepach często jest nafaszerowane wszelkimi konserwantami, wzmacniaczami smaku czy antybiotykami. Wymienione składniki również niosą ze sobą ryzyko alergii. Co ciekawe, alergia na mięso kurczaka nie wyklucza alergii na mięso indyka. Istnieje także możliwość wystąpienia alergii krzyżowych. Osoby uczulone na alergeny takie jak jajka czy mięso gęsi znajdują się w grupie ryzyka.

Dieta przy alergii na mięso drobiowe

mięso drobioweRozwiązaniem na problem alergii pokarmowej jest dieta eliminacyjna. Polega na wykluczeniu uczulającego produktu z codziennego jadłospisu, w tym wypadku mięsa drobiowego. Przy innej przyczynie alergii, niż samo białko mięsa, alergicy mogą spróbować z mięsem ze sprawdzonego źródła, pozbawionego chemicznych dodatków. Nawet wędliny można przygotować w domu, piekąc mięso w ulubionych, nieuczulających przyprawach. Przy silnej alergii pozostaje rezygnacja z tego rodzaju mięsa, które śmiało możemy zastąpić białkiem roślinnym w postaci soi czy fasoli.

Katarzyna Antos