MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Pszenica jako alergen pokarmowy


Pszenica jako alergen pokarmowy

Dla osób cierpiących na pyłkowicę, czyli uczulonych na pyłek, kontakt z pszenicą kończy się najczęściej typowymi objawami: katarem, kichaniem zaczerwieniem oczu czy bólem głowy. Czasami skutki mogą być wiele poważniejsze astma, zapalenie oskrzeli czy obrzęk Quinkiego. Pyłkowica to jednak nie jedyne zagrożenie, jakie niesie ze sobą pszenica.

Przez wieki pszenica i inne zboża podlegały wielu zabiegom ze strony człowieka, które miały służyć zwiększeniu plonów czy wyeliminowaniu szkodników. Spowodowało to zmiany pożądane przez hodowców, ale i takie, które sprawiają, że coraz więcej osób zapada na alergię na białko pszenicy.

Co ciekawe, najmniej zmodyfikowana, jedna z najstarszych odmian – pszenica orkisz nie uczula prawie wcale. Alergia na białko pszenicy mylona jest często z nietolerancją glutenu, a objawy – z celiakią. Nie jest to jednak to samo.

Ads code goes here

Problemy jelitowe

Najczęstszymi objawami uczulenia na białko są choroby jelit takie jak Colitis Ulcerosa (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) i choroba Leśniowskiego-Crohna (trudna do leczenia zapalna nieswoista choroba jelita).

Inne objawy to częstoskurcz lub zaburzenia rytm serca czy atopowe zapalenie skóry – najczęściej na twarzy, szyi, rękach lub nogach lub wysoka temperatura ciała.

Dieta

W przypadku uczulenia na białko pszenicy nieuniknione jest wykluczenie jej z jadłospisu. Zakazane są wszystkie produkty wypiekane jak chleb, ciastka, paluszki, płatki śniadaniowe, otręby, kiełki, makarony, grysik.

Jeśli w składzie jakiegokolwiek produktu znajdziemy skrobię roślinną albo modyfikowaną, białka roślinne, zarodki pszenne czy glutynę – bezwzględnie odłóżmy go na półkę.

Pszenicę jednak trzeba zastąpić innym produktem, który dostarczy naszemu organizmowi soli mineralnych i witamin, źródła energii.

Produkty bez pszenicy

Można już dziś kupić produkty niezawierające pszenicy i innych zakazanych w diecie składników.

Pszenica jako alergen pokarmowyCoraz popularniejsze też staje się samodzielne pieczenie chleba. Wydaje się, że to ciekawe rozwiązanie. Tym bardziej ,że pszenica wykazuje reakcje krzyżowe na alergeny innych zbóż: żyta, owsa, jęczmienia, kukurydzy czy ryżu. Lepiej więc wiedzieć z całą pewnością, z czego upieczony jest chleb, który jemy.

Jeśli masz nadwrażliwość pokarmową na pszenicę unikaj produktów spożywczych zawierających –

  • mąkę grahamową i modyfikowaną mąkę spożywczą
  • gluten
  • fariny
  • semolinę
  • durum
  • kuskus

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij