Mąka jako alergen wziewny


Mąka jako alergen wziewny

Cierpisz na skazę atopową? Mąka może u ciebie wywołać też reakcję alergiczną. To częste.

Choć alergię na mąkę szczególnie często obserwuje się u pracowników piekarni i młynów, cierpi na nią wiele osób. Praktycznie grozi to wszystkim miłośnikom chleba.

W przypadku mąki, tak jak i w przypadku innych alergii – można odczulać. Niestety, nie u wszystkich zabieg ten daje oczekiwany efekt.

Nie tylko mąka winna

Bardzo często alergii na mąkę towarzyszy uczulenie na roztocze kurzu domowego i roztocze mączne, czyli krewniaka roztocza kurzu domowego. Alergikom pomaga więc tak naprawdę dopiero usunięcie roztoczy oraz zastosowanie szczepionki zawierającej obydwa ich gatunki.

Problem pojawia się wówczas, gdy jest się uczulonym także na grzyby pleśniowe. Wtedy odczulać należy także na grzyby.

Zlikwiduj wszelkie przyczyny

W przypadku alergii na mąkę obowiązuje złota zasada każdego alergika: należy zdiagnozować wszelkie przyczyny reakcji alergicznych, a następnie należy je zlikwidować. Powód? Pozostanie chociażby jeden alergen – będzie on nadal niszczyć zdrowie.
AZ

Komentarze

Zaloguj się wpisując swój login i hasło
lub poprzez jeden z poniższych serwisów