żywność ekologiczna

Popularność żywności ekologicznej

Żywność wytwarzana przez nowoczesne rolnictwo zawiera substancje egzogenne, które mogą wywoływać reakcje alergiczne. W związku z tym coraz większą popularnością cieszą ekologiczne owoce i warzywa.

Uprawy wolne od sztucznych nawozów

Osoby, które pragną określać swoje wyroby mianem ekologicznych, muszą spełnić szereg norm. Ich uprawy muszą być wolne od syntetycznych nawozów i pestycydów. Jednocześnie nie mogą obciążać środowiska w większym stopniu niż naturalne ekosystemy. Wymogi nie podlegają subiektywnym ocenom. Deklaracje rolników i producentów żywności weryfikują kontrole. Jeśli urzędnicy dopatrzą się uchybień i zaniedbań, przedsiębiorca nie będzie mógł określać swoich wyrobów jako ekologicznych.

żywność ekologiczna

Certyfikat żywności ekologicznej

Osoby, które zajmują się wytwarzaniem żywności ekologicznej, muszą zamieścić na opakowaniu stosowny certyfikat. Odpowiednie zaświadczenie wydają firmy, które spełniły wymogi określone przez ustawodawcę.

Choć ekologiczne warzywa i owoce są wolne do sztucznych pestycydów, insektycydów itp., mogą wywoływać reakcje alergiczne. Jeśli szkodzi nam białko pomidora, tradycyjne uprawy nie uchronią nas przed dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego.