Przepisy

Dhal po indyjsku

Składniki
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 600 ml wody
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sok z 1 limonki
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania

1. Soczewicę umieszczamy w garnku, po czym zalewamy ją wodą, dodajemy listek laurowy, sól i pieprz. Gotujemy ją tak długo, aż doprowadzimy do wrzenia. Następnie zakrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez 15-30 minut do całkowitego rozgotowania.

2. W drugim rondelku smażymy smażymy cebulę, czosnek i imbir na oleju słonecznikowym. Następnie dodajemy kolendrę, kmin rzymski i kurkumę i gotujemy przez minutę. 

3. Do rondelka z podsmażoną cebulą i czosnkiem dodajemy puree z soczewicy i gotujemy przez 5 minut, nieustannie mieszając.

4. Przed podaniem potrawy skrapiamy ją z sokiem z limonki i doprawiamy do smaku.

Dodatkowe informacje

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *