Przepisy

Chrupki czekoladowe

Składniki
  • 125 g bezmlecznej margaryny lub masła z koziego mleka
  • 2 łyżki stołowe melasy
  • 25 g kakao
  • 250 g dmuchanego ryżu lub prosa
  • 125 g suszonej żurawiny lub rodzynek
Sposób przygotowania

1. Margarynę/masło wraz z melasą umieszczamy w dużym rondle z grubym dnem. Podgrzewaj margarynę, nieustannie mieszając, aż ta całkowicie się rozpuści.
2. Do niewielkiej ilości margaryny dodaj kakao, po czym wprowadź syrop z melasy i mieszaj tak długo, aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie przełóż ją z powrotem do rondla i dokładnie wymieszaj.
3. Do przygotowanej masy dodaj dmuchany ryż lub proso oraz żurawinę lub rodzynki. Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
4. Masę podziel na 20 części, po czym odstaw je i poczekaj, aż ostygną.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 10 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 20

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *