Przepisy

Chrupiące przekąski z muesli

Składniki
  • 125 g bezmlecznej margaryny lub masła z koziego mleka
  • 125 g klarowanego miodu
  • 25 g pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 175 g płatków z prosa
  • 150 g rodzynek lub posiekanych daktyli
Sposób przygotowania

Na początek włóż margarynę/masło i miód do dużego rondelka i gotuj na małym ogniu, mieszając. Kiedy masa stanie jednolita, zdejmij garnek z gazu, dodaj płatki kukurydziane i z prosa. Wymieszaj, aby wszystkie płatki były dobrze pokryte. Przełóż na arkusz pieczenia o wymiarach 30×25 cm.

Mieszankę włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza na 35-40 minut i poczekaj, aż staną się złociste.

Po wyjęciu z piekarnika dodaj rodzynki lub daktyle i dobrze wymieszaj, po czym przełóż na chłodny papier do pieczenia w celu ostudzenia.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 55 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 6

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.