Składniki

  • 4 szklanki ziemniaków pokrojonych na plasterki
  • 1 plaster obgotowanej szynki
  • 1 średnia posiekana cebula
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka „masła”
  • 1 ¼ szklanki gorącego „mleka”

Opis wykonania

1.Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy lub zostawiamy w mundurkach (większość osób uważa ze lepiej wyglądają obrane) kroimy na cienkie plasterki , szynkę kroimy w kostkę a cebulę siekamy.
2. Naczynie do pieczenia skrapiamy tłuszczem roślinnym i na dnie układamy warstwę ziemniaków. Na nią układamy cebule, szynkę i posypujemy pieprzem. Układamy kolejne warstwy. Ostatnią posypujemy wiórkami „masła”. Zalewamy gorącym „mlekiem” i pieczemy bez przykrycia przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjaśnienie słów w „’’
Masło –margaryna bez mleczna o identycznej zawartości tłuszczu jak masło
Mleko – bez mleczna śmietanka w płynie. Należy sprawdzić czy nie zawiera laktozy.

Smacznego!