Składniki

  • 1 kg karkówki wieprzowej pokrojonej w kostkę 2,5x 2,5 cm
  • 3 średnie zielone papryki
  • Puszka ananasów pokrojonych w kostkę
  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki octu
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 3 szklanki ugotowanego ryżu

Opis wykonania

1. Rozgrzewamy patelnie i smarujemy tłuszczem roślinnym.
2. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron.
3. Patelnię szczelnie przykrywamy. Mięso smażymy na wolnym ogniu przez około 30minut, w razie potrzemy dolewając trochę wody. W między czasie usuwamy z papryki gniazda nasienne, kroimy ją w kostkę i przez 5 minut obgotowujemy w wodzie. Wody nie wylewamy.
4. Odsączamy ananasa. Sok zachowujemy. Dolewamy do niego wodę po gotowaniu papryki, tak aby otrzymać 1 szklankę płynu.
5. Łączymy mięso, paprykę i ananasy. Dolewamy ¼ szklanki płynu, doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez około 5 minut.
6. W małym garnuszku łączymy mąkę i cukier . Dodajemy resztę płynu, ocet i sos sojowy . Zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy przez około 2 minuty. Wlewamy do mięsa i lekko mieszamy. Dusimy przez około 5 minut.
7. Podajemy na dużej ilości gorącego ryżu.

Smacznego!