Składniki

  • 1/2 kg pokrojonych dojrzałych pomidorów bez pestek
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1/2 ogórka – do pokrojenia na grube kawałki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szklanki wody (po 200 ml)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • kilkanaście liści świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • mała cebula czerwona do dekoracji, małe kolorowe papryczki
  • grzanki z pieczywa bezglutenowego

Opis wykonania

dieta eliminacyjna – bezglutenowa, bezmleczna, bezjajeczna, wegetariańska, bez orzechów i pszenicy

W blenderze zmiksować pomidory z czosnkiem, oliwą, octem, cukrem, ogórkiem i bazylią, przyprawić solą i pieprzem; przelać do naczynia, w którym wstawimy danie do lodówki – na 2-2,5 godz.
Przybierz w miseczkach cienkimi plasterkami ogórka, papryczkami, cebulką.
Podawaj z grzankami.