Składniki

  • 0,5 kg soczewicy (najlepiej – czerwonej)
  • 2 cebule (mogą być czerwone)
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 gałązki selera naciowego (posiekane)
  • 40 dag pomidorów z puszki (odsączonych)
  • łyżeczka słodkiej papryki (dla lubiących ostry smak – także 1 papryczka ostra drobno posiekana)
  • łyżeczka pasty z ostrej papryki (Harissa)
  • łyżeczka mielonego kminu
  • 6-6,5 szklanki (po 200 ml)warzywnego bulionu (najlepiej nie z kostki – bez konserwantów)
  • 2 łyżki kolendry posiekanej
  • sól
  • pieprz

Opis wykonania

dla stosujących – dietę ściśle wykluczającą, bezmleczną, bezglutenową, bezjajeczną i podstawową dla wegetarian

Soczewicę zalać wodą, a w międzyczasie na oleju w rondlu podsmażyć czosnek z cebulą i selerem – do zmięknięcia. Odcedzoną soczewicę dołóż do rondla i dodaj pomidory i papryki. Po chwili dopiero pastę, kmin i wszystko zalej 4 szklankami bulionu. Popieprz i posól, gotuj dalej na małym ogniu – nie doprowadzając do wrzenia i gotuj przez kolejne 2 godziny, z czasem dolewając pozostałe 2 szklanki bulionu.
Podawać przybraną kolendrą.
Powinna wyglądać bardziej gęsta niż na zdjęciu obok.
Zupa jest bardzo zdrowa – zawiera m.in. żelazo, wapń i błonnik.

bulion, cebula, czosnek, dieta bez jaj, dieta bez pszenicy, dieta bezglutenowa, dieta bezmleczna, dieta wykluczająca, kmin, kolendra, papryka, pomidory, soczewica, zupa soczewicowa

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNaleśniki gryczane
Następny artykułZdrowe gazpacho

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here