Składniki

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki owsianej lub ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 1/2 szklanki zastępczego mleka
  • 1/4 szklanki oleju kanola
  • 2 lekko ubite jajka

Opis wykonania

Mieszamy razem składniki 1-5 w dużej misce. Dodajemy zastępnik mleka, jajka i olej mieszamy na gładką masę. Wylewamy 1/4 szklanki ciasta na gorącą, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy, aż na powierzchni naleśnika pojawią się bąbelki, a brzegi będą wyglądały na usmażone. Naleśnik należy przełożyć na drugą stronę i dosmażyć.

Uwaga: jeśli użyje się tylko połowę podanej ilości mąki gryczanej, to smak naleśników nie powinien być tak mocny. Naleśniki można uznać za zamiennik chleba. Można je także zamrażać.