Składniki

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki owsianej lub ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 1/2 szklanki zastępczego mleka
  • 1/4 szklanki oleju kanola
  • 2 lekko ubite jajka

Opis wykonania

Mieszamy razem składniki 1-5 w dużej misce. Dodajemy zastępnik mleka, jajka i olej mieszamy na gładką masę. Wylewamy 1/4 szklanki ciasta na gorącą, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy, aż na powierzchni naleśnika pojawią się bąbelki, a brzegi będą wyglądały na usmażone. Naleśnik należy przełożyć na drugą stronę i dosmażyć.

Uwaga: jeśli użyje się tylko połowę podanej ilości mąki gryczanej, to smak naleśników nie powinien być tak mocny. Naleśniki można uznać za zamiennik chleba. Można je także zamrażać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here