Alergie pokarmowe NABIAŁ
Zamienniki w diecie (cz.1) – mleko

Wobec ograniczeń pokarmowych zrównoważenie diety nie jest łatwe.
Nietolerancja na białko mleka krowiego
Zwana enteropatią to nadwrażliwość występująca głównie u niemowląt i dzieci w pierwszym roku życia. Objawia się na ogół poważną niestrawnością, kolkami, wymiotami czy biegunką i niewielkim przyrostem masy ciała. Pocieszające jest to, że zdecydowana większość dzieci wyrasta z tego uczulenia.
Nietolerancja laktozy – cukru występującego naturalnie w mleku
Występuje wówczas, gdy enzym odpowiadający za trawienie laktozy zanika w organizmie w okresie dzieciństwa – co może być uwarunkowane genetycznie (gł. w Afryce i na Karaibach).
Objawy to wzdęcia i biegunki po spożyciu mleka. Zmiana diety na bezlaktozową jedynie pomaga w diagnozowaniu tego problemu, ale rozpoznanie należy potwierdzić badaniami lekarskimi.
Łatwo wykryć u siebie nietolerancję na mleko w budyniach, czekoladzie mlecznej, serwatce, maślance, śmietanie, serach, maśle, jogurtach, twarożkach, margarynach czy lodach na bazie mleka.
Są jednak produkty spożywcze z ukrytą zawartością mleka – tj. kiełbasy, salami, szynka czy płatki śniadaniowe.
Kazeina – białko z mleka występuje często w ciastkach i pączkach, natomiast laktoza w chipsach i chrupkach, ciastach do pizzy, zupkach w proszku.
Mleko kozie i owcze
Mają zbliżony skład do krowiego i podobnie mogą wywoływać reakcje alergiczne. Stąd należy dobrać takie substytuty mleka, które z pewnością nie wywołają reakcji alergicznych (chyba że mleko orzechowe spowoduje reakcje alergiczną na orzechy).
Substytut sera
Otrzymywane na bazie melasy płatki drożdżowe skutecznie zastąpią ser, jeśli umiemy je wypatrzeć w sklepie ze zdrową żywnością. Mają aromat seropodobny, do tego smakują słodkawo i nawet kolorem dorównują serom żółtym.
Nadają się do sosów, pizzy czy lasagne, zapiekanek np. ziemniaczanych, a nawet do grzanek z serem (tu warto zrobić pastę do grzanek z płatków wymieszanych z bezmleczną margaryną).
ZAMIENNIKI
- mleka krowiego czy koziego – mleka sojowe, ryżowe, owsiane, orzechowe, sezamowe, z groszku
- serów – płatki drożdżowe, tempeh z soi (na zdjęciu), soja, ryż, tofu
- masła – soja i margaryny bezmleczne
- śmietany – mleczko kokosowe lub śmietany sojowe
- twarogu – twarożek sojowy
- jogurtów – ich odpowiedniki sojowe lub owsiane
- lodów – lody sojowe lub owsiane
Koktajle owocowe można przygotowywać łącząc powyższe zamienniki mleka z miodem i sokiem owocowym (jabłkowym) albo łącząc tofu w równych proporcjach z owocami np. egzotycznymi jak mango i ananas, dodając miód i naturalny ekstrakt z wanilii.
Mleka orzechowe, migdałowe czy sezamowe można zrobić samemu z dodatkiem wody, miodu, miksując ziarna z wodą blenderem.
Wiele potraw tradycyjnej kuchni japońskiej jest zalecanych przy tym rodzaju alergii pokarmowej.
« Dhal po indyjsku (zupa) – bezglutenowe, bez jaj, bez mleka, bez orzechów