Alergie pokarmowe NABIAŁ

Zamienniki w diecie (cz.1) – mleko

Zamienniki w diecie (cz.1) - mleko

Wobec ograniczeń pokarmowych zrównoważenie diety nie jest łatwe.

Nietolerancja na białko mleka krowiego

Zwana enteropatią to nadwrażliwość występująca głównie u niemowląt i dzieci w pierwszym roku życia. Objawia się na ogół poważną niestrawnością, kolkami, wymiotami czy biegunką i niewielkim przyrostem masy ciała. Pocieszające jest to, że zdecydowana większość dzieci wyrasta z tego uczulenia.

Nietolerancja laktozy – cukru występującego naturalnie w mleku

Występuje wówczas, gdy enzym odpowiadający za trawienie laktozy zanika w organizmie w okresie dzieciństwa – co może być uwarunkowane genetycznie (gł. w Afryce i na Karaibach).
Objawy to wzdęcia i biegunki po spożyciu mleka. Zmiana diety na bezlaktozową jedynie pomaga w diagnozowaniu tego problemu, ale rozpoznanie należy potwierdzić badaniami lekarskimi.

Zamienniki w diecie (cz.1) - mlekoŁatwo wykryć u siebie nietolerancję na mleko w budyniach, czekoladzie mlecznej, serwatce, maślance, śmietanie, serach, maśle, jogurtach, twarożkach, margarynach czy lodach na bazie mleka.

Są jednak produkty spożywcze z ukrytą zawartością mleka – tj. kiełbasy, salami, szynka czy płatki śniadaniowe.
Kazeina – białko z mleka występuje często w ciastkach i pączkach, natomiast laktoza w chipsach i chrupkach, ciastach do pizzy, zupkach w proszku.

Mleko kozie i owcze

Mają zbliżony skład do krowiego i podobnie mogą wywoływać reakcje alergiczne. Stąd należy dobrać takie substytuty mleka, które z pewnością nie wywołają reakcji alergicznych (chyba że mleko orzechowe spowoduje reakcje alergiczną na orzechy).

Substytut sera

Otrzymywane na bazie melasy płatki drożdżowe skutecznie zastąpią ser, jeśli umiemy je wypatrzeć w sklepie ze zdrową żywnością. Mają aromat seropodobny, do tego smakują słodkawo i nawet kolorem dorównują serom żółtym.

Nadają się do sosów, pizzy czy lasagne, zapiekanek np. ziemniaczanych, a nawet do grzanek z serem (tu warto zrobić pastę do grzanek z płatków wymieszanych z bezmleczną margaryną).

ZAMIENNIKI

  • mleka krowiego czy koziego – mleka sojowe, ryżowe, owsiane, orzechowe, sezamowe, z groszku
  • serów – płatki drożdżowe, tempeh z soi (na zdjęciu), soja, ryż, tofu
  • masła – soja i margaryny bezmleczne
  • śmietany – mleczko kokosowe lub śmietany sojowe
  • twarogu – twarożek sojowy
  • jogurtów – ich odpowiedniki sojowe lub owsiane
  • lodów – lody sojowe lub owsiane

 

Zamienniki w diecie (cz.1) - mlekoKoktajle owocowe można przygotowywać łącząc powyższe zamienniki mleka z miodem i sokiem owocowym (jabłkowym) albo łącząc tofu w równych proporcjach z owocami np. egzotycznymi jak mango i ananas, dodając miód i naturalny ekstrakt z wanilii.

Mleka orzechowe, migdałowe czy sezamowe można zrobić samemu z dodatkiem wody, miodu, miksując ziarna z wodą blenderem.
Wiele potraw tradycyjnej kuchni japońskiej jest zalecanych przy tym rodzaju alergii pokarmowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0