Zamienniki w diecie (cz.1) - mleko

Substytut sera

Otrzymywane na bazie melasy płatki drożdżowe skutecznie zastąpią ser, jeśli umiemy je wypatrzeć w sklepie ze zdrową żywnością. Mają aromat seropodobny, do tego smakują słodkawo i nawet kolorem dorównują serom żółtym.

Nadają się do sosów, pizzy czy lasagne, zapiekanek np. ziemniaczanych, a nawet do grzanek z serem (tu warto zrobić pastę do grzanek z płatków wymieszanych z bezmleczną margaryną).

ZAMIENNIKI

  • mleka krowiego czy koziego – mleka sojowe, ryżowe, owsiane, orzechowe, sezamowe, z groszku
  • serów – płatki drożdżowe, tempeh z soi (na zdjęciu), soja, ryż, tofu
  • masła – soja i margaryny bezmleczne
  • śmietany – mleczko kokosowe lub śmietany sojowe
  • twarogu – twarożek sojowy
  • jogurtów – ich odpowiedniki sojowe lub owsiane
  • lodów – lody sojowe lub owsiane

 

Zamienniki w diecie (cz.1) - mlekoKoktajle owocowe można przygotowywać łącząc powyższe zamienniki mleka z miodem i sokiem owocowym (jabłkowym) albo łącząc tofu w równych proporcjach z owocami np. egzotycznymi jak mango i ananas, dodając miód i naturalny ekstrakt z wanilii.

Mleka orzechowe, migdałowe czy sezamowe można zrobić samemu z dodatkiem wody, miodu, miksując ziarna z wodą blenderem.
Wiele potraw tradycyjnej kuchni japońskiej jest zalecanych przy tym rodzaju alergii pokarmowej.