Alergie pokarmowe POZOSTAŁE ALERGIE POKARMOWE

Zamienniki (cz.4) – substytuty soi

zamienniki soi

Substytuty soi są  dodatkiem do pieczywa, ciast, herbatników, wielu dań gotowych, pasztetów, przetworów mięsnych, produktów wegetariańskich, wyrobów garmażeryjnych i oczywiście dań kuchni chińskiej i japońskiej.

Zamiast sojowego mleka

Osoby mające alergię na mleko i soję mają podwójny problem – jeśli chcą dobrać dla siebie najlepszy zamiennik mleka powinny sięgnąć po mleczko kokosowe, owsiane, ryżowe, orzechowe lub z grochu.

Wiele wegańskich książek kucharskich podaje przepisy, jak takie mleka można zrobić samodzielnie, jeśli nie są dostępne w pobliskim sklepie.

Podobnie rozwiązaniem mogą być także margaryny z oleju kukurydzianego, rzepakowego czy słonecznikowego, a sery, jogurty i lody można zamienić na te wyprodukowane na bazie mleczka owsianego.

Jeden z przepisów znajduje się wśród naszych propozycji w dziale Przepisy

Soję można zastępować z powodzeniem innymi roślinami strączkowymi, o ile nie mamy problemów z ich tolerancją w diecie.

Jakich produktów musisz unikać

Wszystkich tych, które zawierają –

  • zamienniki soimączkę czy mleko sojowe
  • miso, tempeh czy tofu
  • olej sojowy (przede wszystkim tłoczony na zimno)
  • soję i sos sojowy
  • E322 – lecytynę sojową
  • kleiki sojowe dla dzieci
  • kiełki sojowe
  • hydrolizat białka sojowego
  • formowane białko roślinne
  • albuminę sojową lub białko sojowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0